Arhiva Opštine Mionica

Ušuškana između planina Maljen i Suvobor, Mionica je iznedrila čuvenog vojvodu Živojina Mišića, “sakrila” legendu o Mioni i Karađorđu i izmamila pogled svakog putnika, koji je tuda prolazio, a zbog duge istorije, prelepe prirode i gostoprimstva poželeo da tamo malo i ostane.

Rečenica “ovo je mesto gde se mnogo jede i smeje” najčešći je komentar turista koji obilaze Mionicu dok meštani ove opštine u valjevskom kraju tvrde da je pravi opis – “mesto sa dušom”.

Teško je izdvojiti najlepše mesto u Mionici, ali ona koja se svakako ističu su rodna kuća čuvenog vojvode Živojina Mišića, neobično gazdinstvo Petrović puno raznovrsnog sadržaja i Tkački dvor u kojem goste dočekuje vesela umetnica Zagorka s neverovatnim iskustvima i koja uliva poverenje svakome ko uđe u ovaj dom. U blizini je i Banja Vrujci, biser Zapadne Srbije s lekovitim blatom I termomineralnom vodom preko 25 stepeni, ali i protočnim bazenima, jedinstvenim u Srbiji i sportskim terenima. Gotovo u samom centru Mionice nalazi se Spomenik prirode Ribnica, idealan za šetnju i obilazak manastira i pećine.
Treba istaći da su seoska turistička domaćinstva u Mionici pravi izvor ljubavi, gostoprimstva sa osećajem pripadništva. Dobra hrana i savet bake ili deke, koji ćete tamo dobiti budi posebne emocije. Tako se, recimo, kod Petrovića mnogo uči i uživa, u domaćinstvu “Moj rođak sa sela” se možete kupati u bazenu, videti neobičan restoran i čuti zanimljive priče od domaćina, dok se u domaćinstvu Tomašević odmara i sprema zimnica.
Kao i u mnogim srpskim mestima, i ovde postoje razna predanja.
– Po legendi, Mionica je ime dobila po Mioni, krčmarici neobične lepote i dobrote kojom je plenila i bila omiljena među meštanima. Jednog proleća, Karađorđe je posetio njenu krčmu. Očaran pojavom mlade krčmarice zanosnog sjaja, odlučio je da ovo mesto nazove Mionica, tepajući mladoj devojci. Naredni put kada je posetio krčmu, Mione nije bilo. Meštani su mu ispričali verovanje da se Miona pretvorila u vilinsku pticu i odletela na obronke Maljena, odakle svakog proleća cvrkutom širi radosnu pesmu ljubavi, ispunjavajući čarolijom srca svih koji posete Mionicu – otkrili su nam u TO Mionica. Ističu da je “Kod Belog” (put Banja Vrujci – Ljig) najbolje i uvek vruće pečenje, da se na terasi hotela “Vrujci” gosti dobro provode uz muziku, a da je picerija “Bumerang” mesto gde mladi uživaju uz flašu dobrog piva i sjajnu domaću muziku.

Vojvodina kuća 

Na kapiji rodne kuće Živojina Mišića (selo Struganik) goste dočekuju s pogačom i solju nasmejani mališani u narodnoj nošnji. Svojom veličinom i istorijom kuća ostavlja jak utisak na svakog gosta, a njena istorijsko-etnografska postavka svedoči o vojvodinom životu kao i o životu zadružnih porodica s kraja XIX i početka XX veka. 

Tkanje uz rakiju

Kulturno-ekološko zanatsko udruženje Tkački dvor je osnovala  Zagorka Stojanović, srpska slikarka, tapiserist i kostimograf. Cilj joj je bio da prenosi tkanje svima koji imaju potrebu na nitima kreiraju svoje potrebe za umetnošću. Da okrepi posetioca, ponudiće neobične rakije, domaće slatko od kupina i svežu vodu sa izvora. 

Manastir i pećina 

Spomenik prirode Ribnica je kompleks koji obuhvata Manastir svetih Apostola Petra i Pavla, reku Ribnicu i istoimenu pećinu, gde se gost upoznaje sa duhovnim svetom u prirodnom ambijentu. Pećina se nalazi prekoputa manastira i u njoj živi 15 različitih vrsta slepih miševa.

Muzej kamena i čaja 

Sa pogledom na visoravni, domaćinstvo Petrović u selu Paštrić uživa lepote Mioničkog kraja, koje nesebično deli sa svojim gostima. Nasmejani domaćini, dobra hrana, zanimljive priče iz Muzeja kamena i kuće čaja i brojni saveti ispratiće goste pune uspomena.

Kako stići?

Koordinate: 44°02’01″SGŠ 19°57’32″IGD
Horgoš – Lajkovac 257 km
Lajkovac – Mionica 21.5
Beograd-Mionica 98 km (autoput “Miloš Veliki”- Ibarska magistrala-preko Ljiga ili Lajkovca)
Mionica – Banja Vrujci 9.6 km/Rakari 11 km/Struganik 11.2 km/Paštrić 8 km

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here