EPA
Premijerka Letonije Evika Silinja

Baltičke države i Rusiju razdvajaće “gvozdena zavesa”, izjavila je premijerka Letonije Evika Silinja.

– Jasno nam je da će u budućnosti biti podignuta “gvozdena zavesa” između baltičkih država i Rusije i Belorusije – rekla je Silinja obraćajući se članovima Atlantskog saveta u Vašingtonu.

Ona je, međutim, priznala da Letonija za sada neće uspeti da osigura potpunu nezavisnost od ruske nafte i gasa.

Silinja je prošle nedelje uvrštena na spisak posebno neprijateljski nastrojenih zvaničnika baltičkih država prema Rusiji koju je sastavilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Između ostalog, na istom spisku su i premijerka Estonije Kaja Kalas i bivši predsednik te zemlje Kersti Kaljulajd i drugi.

Na spisku je ukupno 347 građana Litvanije, Letonije i Estonije i svima im je zabranjen ulazak u Rusiju.

Povodom izjave premijerke Letonije reagovala je i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Hoće li biti dovoljno gvožđa? Ili ćete kupovati od Rusije – ironično je prokomentarisala ona.

Inače, termin „gvozdena zavesa“ prvi put je upotrebio Vinston Čerčil 1946. godine, govoreći o podeli posleratne Evrope prema sferama uticaja, i to se smatra početkom Hladnog rata.

– Gvozdena zavesa spustila se preko čitavog kontinenta – rekao je Čerčil u govoru koji je održao u američkom gradu Fultonu.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here