pixabay.com
Moskva

Predsednik Letonije Egils Levits smatra da Rusija želi da obnovi sovjetsku imperiju.

„Invazija Rusije na Gruziju 2008. godine, njena agresija protiv Ukrajine koja traje od 2014. godine pokazuje nameru da se obnovi sovjetska imperija koja je pala 1990-1991. godine zahvaljujući pokušajima ugnjetene nacije da se oslobodi. Rusko političko razmišljanje se zaglavilo u kategorijama imperijalizma 19 veka, kada se veličina teritorije merila veličinom okupiranih teritorija, a Evropa bila podeljena na sfere interesa velikih sila“, izjavio je Levits.

Treba istaći da je ruski predsednik Vladimir Putin više puta izražavao žalost što se SSSR raspao, ali nikad nije pokazivao želju za novim ujedinjavanjem bivših sovjetskih republika.

Odnosi Zapada i Ukrajine pali su na najniži nivo od Hladnog rata zbog situacije oko Ukrajine. Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu, dok Moskva to negira i traži garancije da se NATO neće širiti dalje na istok.

5 COMMENTS

  1. To vam se samo prividja. Rusi su presrećni što su se skoro u potpunosti rešili neslovenskih naroda.

  2. Ljudi moji ovi liliputanci pokusavaju da se svete Moskvi zbog toga sto vise svoju robu ne salju preko njihovih severnih luka vec preko svoje nove luke u nekom gradu na Severnom moru ….. to njih zulja !
    kako sam procitao izgubili su 90% tranzita to je poprilicna kolicina novca !

  3. Vi niste nikom potrebni, samo uobrazavate! Nemate sta prodati a i turizam vam nije jak. O jeftinoj energiji mozete samo sanjati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here