pixabay.com
Plaža u Grčkoj

Kako sada stvari stoje, iako smo potpisali sporazum sa Grčkom o otvaranju granica 15. maja uz medicinsku dokumentaciju, individualni odlazak turista u Grčku biće veoma otežan, navode u srpskim agencijama. Trenutno su mnoga veća mesta u Grčkoj zbog zaraze u karantinu, a broj zaraženih raste.

Srpske turističke agencije navode da prosečan Grk zbog tamošnjih propisa, može samo dva sata da provede van kuće, a broj zaraženih raste i do 4.000 dnevno, što nije dobar znak.

Uprkos trenutnim poteškoćama, u agencijama je sve spremno za kraj šestog meseca, međutim grčki hotelijeri i vlasnici apartmana još nisu počeli pripreme.

Trenutno je najviše problema sa lokdaunom pojedinih kritičnih gradova.

– Imam problem sa čovekom sa Krfa. On ima apartmane u Kasiopiju 40 kilometara dalje i ne može da ode i da ih pripremi za sezonu dok medicinske vlasti Krfa ne odobre kretanje van mesta –  kaže Ljubiša Nešovanović, vlasnik turističke agencije “Robinson”.

Međutim, u agencijama sve funkcioniše kao da sezona počinje krajem juna. Zakupljeni su kapaciteti apartmana, cene nisu menjane, zakupljeni su i autobusi, a kreću i prvi čarter letovi do grčkih ostrva.

Prioritet, kažu u agencijama, imaju oni koji su prošle godine uplatili aranžmane, bilo avionske, bilo autobuske. To važi i za one koji su hteli da automobilom odu na letovanje.

Još je rano govoriti o tome kako ići automobilom do Grčke, jer se situacija u Makedoniji i Bugarskoj često sa procedurama na granici menja. Sada je sve prohodno, ali treba imati u vidu da se izbegavaju veliki gradovi i masovnija turistička mesta, jer tu su mere izuzetno pooštrene, kažu u agencijama.

U svakom slučaju, sada se prolazi sa potvrdom o vakcini bilo koje vrste ili PCR testom. Ako se situacija poboljša moći će da se ide i sa serološkim testom.

Što se tiče osiguranja, ono negde pokriva, a negde ne pokriva troškove lečenja u grčkim bolnicama, ali su one toliko opterećene da primaju isključivo životno ugrožene pacijente.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime