EPA/Dominik Bat
Plaža u Hrvatskoj

U apartmanima u kojima je noćenje prošlog leta bilo 70 evra, ovog leta biće minimalno 80, a neretko i 90 evra po danu. Kratko, sedmodnevno letovanje u tom slučaju u startu poskupljuje bar 70, a češće 100 do 140 evra.

Kad je u pitanju odmor na hrvatskom Jadranu, hrvatskim građanima ove godine malo šta ide na ruku. Cene rastu brže od plata, a potražnja u Evropi je tolika da jadranski domaćini nemaju mnogo razloga da razmišljaju o dubini hrvatskog džepa.

Osim toga, smatra se, hrvatski gosti ionako su po prirodi ustvari usmereni na domaće more, uvek se nekako snađu i dođu, a, uostalom, sezona već dugo i ne zavisi od njih. Prošle godine je, recimo, od ukupno 19 miliona turista, domaćih bilo “samo” 2,6 miliona i njihov se minus, uz rastuće brojke iz inostranstva, ne bi previše osetio.

Biće skupo i nikad skuplje…

Prošlogodišnja poskupljenja hrvatski turisti su progutali bez većih problema i bilo ih je čak dvesta hiljada više nego 2019. Prošle godine su u dizanju cena prednjačili hoteli, gde su poskupljenja išla i do 40 odsto u odnosu na 2021. Ali, ove godine cene podjednako i osetno rastu kako u hotelima tako i u popularnom i finansijski nešto pristupačnijem privatnom smeštaju.

S kakvim će, ipak, cenovnikom osvanuti jadranske konobe, poslastičarnice i restorani tek ćemo videti, ali i to će, kao i prethodnih godina, sigurno biti skrojeno prema zapadnoevropskim platama.

Sve upućuje da će letovanje na Jadranu biti i skupo i nikad skuplje. Za prosečna poskupljenja smeštaja zasad govore o 15 do 20 odsto višim cenama od prošlogodišnjih, ali to samo znači da su neki poskupeli pet, a neki i 35 odsto.

“Šteta da gosti odu kod konkurencije”

Ispada tako da će, recimo, za apartmane u kojima je noćenje prošlog leta bilo 70 evra, ovog leta biti potrebno minimalno 80, a neretko i 90 evra pod danu. Kratko, sedmodnevno letovanje u tom slučaju u startu poskupljuje bar 70, a češće 100 do 140 evra, piše večernji.hr.

– Prošle godine je sezona bila neizvesna i naš je savet privatnim iznajmljivačima bio da ne dižu previše cene. Neki su se ipak odlučili za poskupljenja, i to do deset posto. Ove godine zbog inflacije i poskupljenja energenata, komunalija, ali i usluga poput čišćenja, pranja veša, a u nekim mestima i paušalnog poreza, poskupljenja su neizbežna i cene će biti bar 15 posto više nego prošle godine. No, to je sad već sve ukupno i 30 posto skuplje nego što je bilo 2019. godine – kaže predsednica Udruženja porodičnog smeštaja Barbara Marković.

– Jasno je da je domaćem gostu preskupo 150 evra za noćenje, kolike će leti biti cene apartmana za dvoje, plus još dva ležaja, na dobroj poziciji. Naše građane zato savetujemo da se direktno obrate iznajmljivaču. Tako mogu da uštede do 20 posto, koliko bi otišlo na proviziju posrednika. Imam poruku i za kolege iznajmljivače da daju popuste za domaće goste. To su gosti na koje mogu računati i u vansezoni, šteta bi bilo pustiti ih da odu kod konkurencije. Inače, u Grčkoj, recimo, sve je, od smeštaja do ugostiteljstva, bitno jefitnije nego kod nas, a cene su niže i Španiji i Portugaliji. Razumljiva mi je ambicija da budemo kvalitetna, boutique destinacija, ali onda bi svi segmenti turističke ponude morali da budu na tom nivou. A to, nažalost, nije slučaj… – zaključuje Marković.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here