EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Peticija kojom se traži podrška istopolnim zajednicama u Ukrajini sakupila je dovoljan broj glasova da bi je razmotrio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Prema podacima sa sajta ukrajinskog predsednika, inicijativu je od 28. marta do danas podržalo nešto više od 25.000 ljudi, a Zelenski je u obavezi da je razmotri u naredna 64 dana.

Na predlogu o uvođenju posebnog statusa za istopolne zajednice radilo je više od 40 ljudi, a u celom procesu učestvovala su ne samo fizička, već i pravna lica.

Autori inicijative zatražili su od predsednika da “javno podrži uvođenje istopolnih partnerstava u Ukrajini”, kao i da pruži podršku odgovarajućem nacrtu zakona. Još jedan od zahteva je i taj da to bude učinjeno što pre i da se cela stvar označi kao “neodložna”, kao i da za skupštinu bude odvojeno kraće vreme da razmotri pomenuti predlog zakona jer se situacija, kako je navedeno, u poslednje vreme zaoštrila. Razlog – istopolni parovi postoje i među vojnicima koji su sada na frontu, te je i radi njih potrebno ubrzati proces.

Autori inicijative pozivaju se i na sociološko istraživanje Nacionalnog demokratskog instituta (National Democratic Institute) i Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju, prema kojem 56 odsto građana Ukrajine podržava uvođenje istopolnih zajednica za LGBT osobe, dok je protiv toga 24 odsto stanovništva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here