EPA-EFE/VALERIE BLUM

Kanadski premijer Džastin Trido osvojio je drugi mandat na izborima održanim u ponedeljak, pokazuju prve procene, uprkos tome što je oslabljen nizom skandala koji su narušili njegov imidž liberalnog političara, prenose svetsi mediji.

Njegova Liberalna stranka će najverovatnije osvojiti najviše od 338 mesta u kanadskom parlamentu, ali će morati da formira koaliciju s nekom od manjih stranaka pri formiranju vlade.

Kako se navodi, glasanje se svodilo na izbor između harizmatičnog Tridoa (47) i vođe konzervativaca Endrua Šira (40).

Trido je vodio liberalnu politiku u proteklom mandatu, posle skoro desetogodišnje vladavine konzervativaca, ali su skandali u kombinaciji sa visokim očekivanjima uticali na njegove izborne šanse. Kako se navodi, liberali će verovatno morati da se oslone na Nove demokrate da formiraju vladu i ostanu na vlasti.

Džastin Trido je sin liberalne ikone i nekadašnjeg premijera Pjera Tridoa i jedan je od retkih preostalih progresivnih svetskih lidera u Trampovoj eri, ocenuje AP.

On je prihvatio imigraciju u vreme kada SAD i druge zemlje zatvaraju svoja vrata, zalaže se za zaštitu životne sredine i očuvanje planete, a legalizovao je i kanabis. Takođe je pregovarao o sporazumu o slobodnoj trgovini sa SAD i Meksikom usred pretnji američkog predsednika Donalda Trampa da će ga odbaciti.

Ipak, ugled mu je narušilo nekoliko skandala među kojima je onaj u kojem ga je nekadašnji glavni tužilac okrivio da je vršio pritisak da se zaustavi krivični gonjenje jedne kompanije iz Kvebeka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here