EPA-EFE/VALERIE BLUM

Kanadski premijer Džastin Trido osvojio je drugi mandat na izborima održanim u ponedeljak, pokazuju prve procene, uprkos tome što je oslabljen nizom skandala koji su narušili njegov imidž liberalnog političara, prenose svetsi mediji.

Njegova Liberalna stranka će najverovatnije osvojiti najviše od 338 mesta u kanadskom parlamentu, ali će morati da formira koaliciju s nekom od manjih stranaka pri formiranju vlade.

Kako se navodi, glasanje se svodilo na izbor između harizmatičnog Tridoa (47) i vođe konzervativaca Endrua Šira (40).

Trido je vodio liberalnu politiku u proteklom mandatu, posle skoro desetogodišnje vladavine konzervativaca, ali su skandali u kombinaciji sa visokim očekivanjima uticali na njegove izborne šanse. Kako se navodi, liberali će verovatno morati da se oslone na Nove demokrate da formiraju vladu i ostanu na vlasti.

Džastin Trido je sin liberalne ikone i nekadašnjeg premijera Pjera Tridoa i jedan je od retkih preostalih progresivnih svetskih lidera u Trampovoj eri, ocenuje AP.

On je prihvatio imigraciju u vreme kada SAD i druge zemlje zatvaraju svoja vrata, zalaže se za zaštitu životne sredine i očuvanje planete, a legalizovao je i kanabis. Takođe je pregovarao o sporazumu o slobodnoj trgovini sa SAD i Meksikom usred pretnji američkog predsednika Donalda Trampa da će ga odbaciti.

Ipak, ugled mu je narušilo nekoliko skandala među kojima je onaj u kojem ga je nekadašnji glavni tužilac okrivio da je vršio pritisak da se zaustavi krivični gonjenje jedne kompanije iz Kvebeka.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime