pixabay.com

Čuli smo za crne kutije u avionima iz kojih se kada dođe do nesreće, kasnije mogu iščitati mnoge informacije, a izgleda da bi se sličan model vrlo skoro mogao primenjivati i na automobilima.

Kako se pre niko toga nije setio? Ali, ono što će mnoge još više zanimati od obavezne ugradnje crne kutije u svako vozilo jeste i obavezna ugradnja GPS limitatora brzine i to vrlo skoro – neke informacije daju naslutiti da bi se sve moglo dogoditi već od 2022. godine (na novim vozilima), odnosno od 2024. godine (kao ugradnja na starija vozila)!

Nove mere koje bi trebalo da se odnose na vozila predložila je Evropska komisija još prošle godine, a sada je Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača sve to i izglasao.

Osim navedene dve mere, uvešće se i drugačiji crash testovi, ugradnja novog sistema koji bi pomagao vozačima, a što uključuje i automatsko kočenje u slučaju nužde (nazvano AEB), detekcija biciklista i pešaka, kao i tzv. ISA – inteligentni sisitem za prekoračenje brzine. Tu su i sistem za bolju vidljivost autobusa i kamiona, kao i sistem za zadržavanje vozila u traci.

Ipak, najviše od svih ovih mera ili bolje rečeno sistema koje ćemo čini se vrlo skoro morati da ugradimo na svoja vozila, većinu će najviše zanimati GPS limitatori za ograničenje brzine.

O čemu se zapravo radi? Radi se o sistemu ISA, inteligentnom sistemu za prekoračenje brzine koji bi vozaču u slučaju da prekoračuje brzinu slao upozorenja i naveo ga da smanji brzinu kretanja vozila.  Ako vozač to ne učini, sistem bi sam automatski smanjio snagu motora na propisanu brzinu.

Kako bi mu to uspelo? Isto kao što naši GPS sistemi rade preko satelita, tako bi i ovaj sistem radio na sličan način. Naime, on bi preko GPS-a očitavao koliko je ograničenje brzine na određenom području i u skladu sa tim ograničio i brzinu vašeg vozila ako je sami ne ograničite nakon što vas je na to nekoliko puta upozorio.

Primera radi – na našim je auto-putevima ograničenje brzine uglavnom 130 kilometara na sat pa ako vi uporno želite da vozite 150 kilometara na sat, to vam više neće polaziti za “papučicom gasa”.

Kada vozač vozi iznad ograničene brzine nekoliko sekundi, sistem će mu poslati poruku, nešto kao: “Bip – bip, bip – bip, bip – biiiip”, pa će svetleti i vizuelni znak.

Ako se vozač na ovo ogluši, sledi automatsko smanjenje brzine. Sve bi trebalo da se odvija za nekoliko sekundi jer i sami znamo da su sekunde u mnogim situacijama na ulicama presudne.

Ipak, iako se nagađa da bi ovaj sistem trebalo da se nađe u automobilima već od 2022. godine, da bi odluka o tome postala valjana, moraju da je izglasaju Evropska komisija, Evropski parlament i sve zemlje članice.

Pretpostavlja se da bi se ovom merom znatno povećala bezbednost na saobraćajnicama širom Evropske unije i da bi bilo spaseno oko 25.000 života u sledećih 15 godina, odnosno smanjio bi se broj sudara za visokih 30 odsto.

Od predloženih mera tu je i alkotest koji bi onemogućavao vozaču da upravlja vozilom ako je konzumirao alkohol, kao i kamera za detekciju umora kod vozača. Iako se ovo mnogima čini revolucionarno i preterano, prisetimo se da su na iste reakcije naišli i zakonodavci 1998. godine kada su se počeli da se primenjuju minimalni standardi bezbednosti kao što je na primer sigurnosni pojas!

1 COMMENT

  1. Ako se usvoji to znači da će se morati menjati i konstrukcije motora u svega da bi se omogućilo automatsko kočenje. Inače podržavam jer u mome mestu je haos, voze i preko 100 km/h i automobili i većina velikih kamiona. Užas!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here