EPA-EFE/LYNN BO BO
Mihael Linhart

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Linhart naglasio je da će prioritet njegovog rada biti susedska politika, to jest konkretno evropska integracija Zapadnog Balkana.

„Taj region je značajni deo mozaika. Bez Zapadnog Balkana „Projekat Evropa” neće biti potpun”, kazao je Linhart pred spoljnopolitičkim odborom austrijskog parlamenta.

Predstavljajući svoje prioritete, pošto je novu dužnost preuzeo pre nedelju dana, on je kazao da će se u novoj funkciji nastaviti oslanjati na vrednostima, kao što je zalaganje za osnovna i ljudska prava, za otvoreno društvo, kao i borbu protiv semitizma.

Što se situacije u Avganistanu tiče naglasio je da je sada pre svega važna pomoć na licu mesta, a sa novim vlastima, kaže, treba se ophoditi pragmatično, iako se nepoverenje u talibane potvrdjuje.

Transatlanstka zajednica vrednosti, prema njegovim rečima, mora i dalje da u razgovorima sa talibanima insistira na poštovanju osnovnih i ljudskih prava.

Linhart se uopšteno založio za snažno transatlantsko, zapadno partnerstvo.

Ukazao je da se evropske vrednosti nisu svuda nametnule, i s tim u vezi pomenuo je Rusiju i Tursku.

Poslanica Zelenih Eva Ernst Dzidzic upitala je koji su naredni koraci Linharta u njegovoj zapadnobalkanskoj politici, a poslanik NEOS-a Helmut Brandšteter upitao je koje će biti posledice mogućeg otcepljenja RS od BiH.

„Za moju prvu posetu sam izabrao BiH kao destinaciju, upućujući jasan signal da je Zapadni Balkan važan za bezbednost i stabilnost Evrope”, podvukao je Linhart.

On je naglasio da je za napredak evropske integracije neophodno da zemlje regiona obave svoje kućne zadatke.

Što se razvoja u RS tiče Linhart se izrazio kritički, i poručio da evropski put nema alternativu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime