EPA-EFE/LYNN BO BO
Mihael Linhart

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Linhart ocenio je, povodom produženja učešća austrijskih vojnika i policajaca u međunarodnim misijama, da je bezbednosna situacija na Balkanu krhka.

Linhart je, na pitanje poslanika NEOS-a Helmuta Brandštetera o bezbednosnoj situaciji na Balkanu naglasio da je važno da se vodi briga o stabilnosti, bezbednosti i blagostanju, jer bi negativne posledice mogle imati posledice po Austriju.

Na Kosovu, kaže, često dolazi do tenzija, ali je već pošlo za rukom, pod posredovanjem EU da se konflikti reše.

Evropa mora ispružiti zemljama Balkana ruku, poručio je Linhart.

Austrijski parlament je odlučio da produži mandat do 600 vojnika pri KFOR-u. Takođe je odlučeno da se nastavi upućivanje do 10 policajaca u misiju EULEKS, kao i upućivanje jendog policijskog oficira za vezu u okviru UNMIK misije. Pored toga produžen je I mandat 400 vojnika austrijske vojske pri misiji EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini.

Isto tako odobreno je nastavak učešća u misiji OEBS-a u Crnoj Gori sa deset pripadnika Ministarstva odbrane, međutim, aktuelno se u Crnoj Gori ne nalaze austrijski stručnjaci, već se upućuju samo u slučaju potrebe za projekte.

Parlament je odobrio nastavak učešća u ukupno 16 međunarodnih misija od Ukrajine, Kipra, do Libije, Libana i Malija.

Dalje je parlament odlučio da dodeli diplomatski statu Kancelariji NATO u Beču, koja je uspostavljena zbog saradnje sa međunarodnim organizacijama čije je sedište u glavnom gradu Austrije.

1 KOMENTAR

  1. “…ispružiti zemljama Balkana ruku” Па то није никаква новост. То Европа ради одавно. Али има јако лош укус кад бира, коме ће пружити руку на Балкану.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime