EPA/Yuri Gripas
Donald Tramp

Manje od 100 dana ostalo je do izbora u SAD i bitka u kampanji za budućeg predsednika jasno je označena između republikanaca i demokrata. Međutim, u Americi jača uticaj grupe članova stranke kojoj pripada Donald Tramp, ali koji ne žele da on pobedi 3. novembra.

Ta antitrampovska inicijativa naročito počinje da diže talase u ovom predizbornom periodu u SAD. Grupa republikanaca nazvala je sebe “Linkoln projekat” i veoma je bogata, pa interesantnim predizbornim spotovima pokušava da osvoji srca i umove birača. Njen cilj je ukloniti Donalda Trampa sa mesta šefa države i iz američke politike.

Iako pripadaju istoj stranci, oni žele da Tramp izgubi na izborima od Bajdena, a veruju da je najbolji način da to postignu putem političkog oglašavanja na internetu i televiziji, prenosi portal kanala ABC.

-Neki od spotova predstavljaju vođenje psihološkog rata sa Donaldom Trampom. Oni su namenjeni smislenom remećenju njegove kampanje – kaže Rik Vilson, jedan od osnivača “Linkoln projekta”.

U jednom od političkih spotova su prikazani snimci Trampa koji obema rukama drži čašu vode.

“Najmoćnijoj kancelariji na svetu potrebno je više od slabog, nesposobnog predsednika koji drhti. Tramp nema snage da bude vođa niti karakter da to prizna. Nismo doktori, ali nismo slepi. Vreme je da razgovaramo o tome. Tramp nije dobro”, kaže se u ovom spotu.

Danima nakon što se ovaj video zapis od 45 sekundi širio internetom i prikazan je na nekim informativnim kablovskim stanicama, Tramp se suprotstavio ovim tvrdnjama na predizbornom skupu u Talsi.

Ogromne donacije

Šta je nateralo te republikance da okrenu leđa aktuelnom šefu SAD i kandidatu njihove stranke na narednim predsedničkim izborima?

“Linkoln projekat” osnovan je u decembru prošle godine i u njemu je nekoliko istaknutih republikanaca, uključujući i muža jedne od najbližih Trampovih saradnica. Supruga Džordža Konveja, Kelien, pomogla je Trampu da pobedi na izborima 2016. i sada u Beloj kući ima funkciju specijalnog savetnika predsednika SAD.

Ostali osnivači “Linkoln projekta” su Stiv Šmit, koji je vodio predsedničku kampanju Džona Mekejna 2008. i Sara Lenti, koja je radila za bivšeg predsednika Džordža Buša i državnu sekretarku Kondolizu Rajs.

Grupa je u aprilu i junu ove godine dobila više od 23 miliona dolara, uglavnom zahvaljujući donacijama progresivnih republikanaca i demokrata, ali se još uvek spekuliše o njihovoj tačnoj strategiji za izbore.

Poznato je da su podržali demokratskog kandidata Džoa Bajdena, mada neki američki politički analitičari veruju da je glavni cilj “Linkoln projekta” predavanje kontrole nad Republikanskom strankom skromnijim i etabliranim političarima.

Republikanci koji su članovi ove grupe kažu da su zgroženi Trampovim vođenjem države i članovima zajedničke stranke koji ga u tome podržavaju.

“On nema ni moralni kompas, ni temperament da bude vođa”, rekli su osnivači “Njujork tajmsu”.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime