www.mc.rs
Miodrag Linta

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je danas da je “plansko etničko čišćenje” koje se desilo u pogromu na Kosovu i Metohiji pre 20 godina bilo “samo nastavak etničkog čišćenja srpskog naroda iz 1999. godine”.

“Tragična je činjenica da se proterivanje srpskog naroda 17, 18. i 19. marta 2004. godine desilo u prisustvu međunarodnih predstavnika i međunarodnih oružanih snaga pod vođstvom NATO pakta. Zapadni deo međunarodne zajednice je prećutno dozvolio albanskim ekstremistima da tokom tri dana etnički očiste devet sela i šest gradova, ubiju 16 Srba, povrijede stotine i proteraju više od 4.000 Srba i unište više od 1.000 kuća, crkava, manastira i svetinja”, navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

U organizovanom nasilju prema Srbima, dodaje, učestvovalo je prema procenama policije Ujedinjenih nacija, više od 50.000 Albanaca.

“Činjenice jasno pokazuju da Martovski pogrom Srba 2004. godine nije bila spontana reakcija albanskih ekstremista na nesrećni slučaj davljenja albanskih dečaka u reci Ibar, za šta su lažno okrivljeni Srbi. U pitanju je bila dobro planirana i pripremana akcija s ciljem dovršenja etničkog čišćenja srpskog naroda sa čitavog područja Kosova i Metohije i uništavanja imovine i srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da za podmetanje požara, pljačku, uništavanje privatne i crkvene imovine, ubistva Srba i ostala krivična dela u suštini niko nije odgovarao.

“Većina je u krivičnim postupcima oslobođena, a onima koji su osuđeni izrečene su im simbolične kazne. Ključni razlog jeste činjenica da na Kosovu i Metohiji ne postoji vladavina prava, kao i dvostruki standardi Zapada. Pored toga, protjerani Srbi se nisu vratili na svoja ognjišta jer u Prištini ne postoji politička volja”, navodi se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here