youtube.com/Novo jutro
Miodrag Linta

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta osudio je kao fašističko ponašanje gradonačelnika Vukovara Ivan Penava na današnjoj sednici Gradskog veća i kao još jedan otvoren i organizovan poziv na progon preostalih Srba u Vukovaru.

Penava je danas Statut Grada Vukovara koji je štampan na ćirilici, a koji su mu uručili odbornici Samostalne srpske demokratske stranke (SDS S) bacio na pod.

Linta je u saopštenju za javnost ocenio da je time Penava „po ko zna koji put duboko uvredio Srbe i poslao jasnu poruku da im nema života u ovom gradu i u Hrvatskoj“.

„Pored toga, Ivan Penava je ponovo ponavljao ustašku tezu o velikosrpskoj agresiji i zapretio da će ubijati Srbe, kao što je to u Vukovaru 1991. godine činio ratni zločinac Tomislav Merčep s paravojnim formacijama“, naveo je Linta.

On je ponovo pozvao Evropsku uniju da „konačno javno i najoštrije osudi organizovano i sistematsko verbalno i fizičko nasilje ustaških snaga nad preostalim Srbima u Hrvatskoj, kao i otvorenu rehabilitaciju ustaštva i genocidne NDH“.

„Pored toga, Evropska unija ima obavezu da zahteva od hrvatske vlasti da u što kraćem roku počne da kažnjava naredbodavce i počinice brojnih zločina iz mržnje prema Srbima i masovnu upotrebu ustaških i nacističkih simbola i pozdrava“, istakao je Linta.

On je podsetio da u slučaju da hrvatska vlast ne učini ništa na poštovanju zajedničkih evropskih vrednosti, EU treba, u skladu sa članom 7 Lisabonskog ugovora, da uvede sankcije Hrvatskoj i oduzme joj prava glasa u Evorpskom savetu i Evropskom parlamentu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime