youtube.com/Novo jutro
Miodrag Linta

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao licemernu presudu zagrebačkog Visokog prekršajnog suda, koji je kaznio makarskog pevača Maria Rosa, jer je na koncertu 2015, otpevao pesmu Marka Perkovića Tompsona, „Bojna Čavoglave“, koja počinje ustaškim uzvikom „Za dom spremni“, jer taj sud nije doneo presudu i protiv samog Tompsona.

Roso je osuđen na novčanu kaznu, za koju Linta kaže da je „smešno mala“, od 765 kuna, kao i plaćanje sudskih troškova u iznosu od 200 kuna, što je ukupno oko 140 evra.

Linta kaže da Visoki prekršajni sud nije doneo presudu protiv jednog od glavnih promotera ustaštva Marka Perkovića Tompsona koji skoro tri decenije širi „besnu mržnju“ prema Srbima, veliča ustaštvo i genocidnu NDH, a pesmu „Bojna Čavoglave“ otevao je mnogo puta pred stotinama hiljada Hrvata.

„Jasno je da navedena presuda neće nimalo doprineti da hrvatski narod započne proces suočavanja sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću“, naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Kako kaže, upotreba ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ ne može da bude prekršaj, već krivično delo zločin iz mržnje koji je, dodaje, motivisan, pre svega, mržnjom prema Srbima.

Napominje i da u Krivičnom zakonu Hrvatske piše da će kaznom zatvora do tri godine biti kažnjen svako ko raspiruje mržnju i podstiče na nasilje, ali da to tom članu niko u Hrvatskoj nije kažnjen.

„Skandalozna je činjenica da se u Hrvatskoj isticanje nacističkih i ustaških simbola i uzvikivanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni“ i dalje tretira kao prekršaj u četiri zakona, a ne kao krivično delo“, dodao je Linta.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime