www.mc.rs
Miodrag Linta

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je danas da nikada ne smemo zaboraviti veliki zločin nad Srbima.

Zločin se desio pre 30 godina u tri srpska podvelebitska sela – Divoselo, Čitluk i Počitelj – koja su bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

On je ukazao da je u zločinačkoj akciji hrvatske vojske “Medački džep”, koja je započela 9. septembra 1993. godine, ubijeno je 88 Srba, među kojima je 36 civila, a tri srpska sela su sistematski opljačkana i uništena.

Za monstruozni i masovni zločin hrvatski general Mirko Norac osuđen je na svega šest godina i tri hrvatska vojnika su osuđeni na kazne od tri i pet godina.

“Navedene kazne predstavljaju najdublje vređanje i ponižavanje srpskih žrtava i njihovih porodica. Potpuno je jasno da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno i nepristasno, već je u funkciji hrvatske državne politike s ciljem da se opravda najbezočnija laž da su Srbi bili agresori i zločinci, a Hrvati žrtve i oslobodioci”, ističe se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Linta smatra da Srbija treba da pokrene borbu za istinu o karakteru ratova i stradanju našeg naroda devedesetih godina prošlog veka u međunarodnoj zajednici.

Zbog toga je veoma važno da se osnuje Memorijalni centar srpskih žrtava na prostoru bivše Jugoslavije koji bi, između ostalog, aktivno radio na popisu stradalih Srba, popisu stratišta gde su ubijani srpski civili i ratni zarobljenici i čuvao trajno sećanje na srpske žrtve, dodaje se u saopštenju.

3 COMMENTS

  1. Teoretski Srbija bi mogla da sudi za te zločine pošto Hrvatska nije ,ali za to treba neka druga vlast.

    • Hrvatska bi mogla da odlikuje svoje zlocince kao sto je skoro u Drventi Republici Srbskoj presjednik Milanovic
      uz asistenciju Policije Republike Srbske odlikovao 20 bojnu koja je pocinila zlocine prema Srbima naravno uz podrsku dodika.Ako budete smjeli da objavite ovaj komentar,a po mogucnosti da me neko demantuje da to nije bilo tako.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here