M. Karović
Miodrag Linta

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da je pre tačno 30 godina proglašena Skupština srpskog naroda u BiH kao potreba da se zaštiti pravo na ravnopravnost i konstitutivnost srpskog naroda, kao i da je ta skupština bila preteča Skupštine RS koja je 1992. proglaasila RS pre početka građanskog rata u BiH.

U Sarajevu je 24. oktobra 1991. godine održana Osnivačka skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani o pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa u tadašnjoj Skupštini SR BiH, podsetio je Linta u saopštenju.

On navodi i da je Skupština srpskog naroda u BiH bila preteča Skupštine Republike Srpske.

Linta podseća da su poslanici Narodne skupštine 9. januara 1992. godine usvojili Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i da se taj dan u Republici Srpskoj obeležava kao Dan Republike.

– Važno je naglasati da je Republika Srpska nastala u miru tj. pre početka građanskog rata za koji glavnu krivicu snosi Alija Izetbegović i politika zasnovana na Islamskoj deklaraciji. Narodna skupština je 28. februara 1992. godine donela Ustav, kao temelj suvereniteta, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske – naglasio je Linda.

Građanski rat je, kako dalje podseća, završen potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma prema kojem je BiH definisana kao državna zajednica koju suštinski čine dve države – Republika Srpska i Federacija BiH.

– Stalnim protivustavnim intervencijama Republici Srpskoj su u prethodnom periodu oduzete brojne nadležnosti i prenesene na nivo institucija BiH s ciljem njene unitarizacije. Zbog toga, Narodna Skupština treba da ima jednu od najznačajnih uloga u borbi za očuvanje izvornog Dejtonskog sporazuma i očuvanja prava Srba kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda u BiH – istakao je Linta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here