youtube/ FRANCE 24 English
Zoran Milanović

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je sinoć kao skandaloznu, ali očekivanu odluku predsednika Hrvatske i vrhovnog komandanta Oružanih snaga te zemlje Zorana Milanovića da vrati ratna odlikovanja i čin generala “osvedočenom ratnom zločincu” Branimiru Glavašu.

“Ovim sramnim činom Zoran Milanović je po ko zna koji put potvrdio da je neprijatelj Srbije i srpskog naroda jer štiti ratne zločince, najdublje vređa i ponižava srpske žrtve i njihove porodice i ruga se pravdi. Milanović dobro zna da je Branimir Glavaš bio gospodar života i smrti u Osijeku i na širem području Osijeka i da je odgovoran za nestanak, hapšenja, mučenja i likvidacije više od 100 Srba tokom 1991. i 1992. godine i kasnije”, poručio je Linta u saopštenju.

Slučaj Glavaš, kako je dodao, jedan je od mnogih primera da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i da u najvećoj meri donosi oslobađajuće presude ili sramotno male kazne pripadnicima hrvatskih vojnih i paravojnih snaga za koje postoje čvrsti i mnogobrojni dokazi da su počinili svirepe i masovne zločine nad Srbima.

Linta ponovo poziva Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu i podigne optužnicu protiv odgovornih za hapšenja, mučenja i likvidacije srpskih civila u Osijeku.

Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja generalu Branimiru Glavašu koja mu je 2010. godine oduzeo tadašnji predsednik Ivo Josipović.

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u Narodnim novinama, a navodi se da je doneta 21. maja na predlog Državnog povereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na osnovu dve sudske odluke, koje predstavljaju preokret u slučajevima “Selotejp” i “Garaža”, u kojima se Glavaš tereti za ratne zločine.

2 KOMENTARA

  1. Zaboravite likvidaciju gradonačelnik Osjeka gospodina KIRA, koji nije hteo da spali grad. Zoki unijata kupuje poene kod desnice sprema se za izbore.

  2. Svi narodi imaju Političare koje zaslužuju, glupa i primitivna VEĆINA ih podržava a
    inteligentna MANJINA ćuti!!!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime