commoswikipedia.org/1700-talet
Rejkjavik

Globalni indeks mira (GPI) predstavio je godišnju rang-listu najbezbednijih zemalja na svetu, koju je sačinio Institut za ekonomiju i mir.

Prema ovoj godišnjoj listi, najsigurnija zemlja na svetu za 2023. godinu je Island.

GPI rangira zemlje prema širokom spektru faktora, od nivoa nasilja i kriminala do terorizma i međunarodnih sukoba. Ovaj izveštaj predstavlja najsveobuhvatniju analizu trendova u miru, ekonomske vrednosti i razvoja miroljubivih društava zasnovanu na podacima.

Island je zauzeo prvo mesto na ovogodišnjoj listi. Čitaoci koji su pratili GPI tokom godina neće biti posebno iznenađeni – Island je bio na vrhu ankete svake godine od 2008.

Zahvaljujući niskoj stopi kriminala, ali i niskoj vojnoj potrošnji i niskoj stopi međunarodnih sukoba, Island je najbezbednija zemlja na svetu.

Druga na listi bila je Danska, delom zbog niskog nivoa korupcije u vladi, dok je treća Irska, koja je skočila za pet mesta od istraživanja iz 2022. godine.

Kada su u pitanju zemlje Balkana, najbolje pozicionirana na listi je Slovenija, koja je na 8. mestu, Hrvatska je na 14. mestu, a Severna Makedonija na 38. mestu, Crna Gora na 45. mestu, Bosna i Hercegovina na 61, a Srbija na 65. mestu, što je čini najlošije pozicioniranom zemljom na Balkanu.

Nije svaka zemlja na svetu blagoslovena niskim stopama kriminala i niskim nivoom korupcije. Na drugom kraju spektra su zemlje koje pate od rata, široko rasprostranjenog nasilja i političke nestabilnosti, što ih čini neverovatno nesigurnim. Avganistan, Jemen, Sirija, Rusija i Južni Sudan su tako među najnebezbednijima zemljama na svetu.

3 COMMENTS

  1. znate li koliko je bezbedna BiH? Koliko i ruka ispred osinjaka! U Sarajevu skidaju djeci nove farmerke ispred skole, fukare u trku cupaju nausnice iz uva starijim zenama… Za “cenera” dobijes sljagu ilki cvrgu da ti glava bruji dva dana…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here