Pixabay.com

Pojava listerije u istočnim državama verovatno je povezana sa kontaminiranom piletinom. Međutim, to nije jedina hrana koja je visoko rizična za ovu bolest. Inače do sada je zabeleženo devet slučajeva i nijedan smrtni slučaj od listerije. Veruje se da su za pet slučajeva u bolnicama u Kvinslendu odgovorna pileća prsa M&J Chickens.

Tri slučaja su zabeležena u Novom Južnom Velsu, da bi država do 8. septembra ove godine već zabeležila 25 slučajeva. Još jedan slučaj je prijavljen u Viktoriji ovog meseca, gde je u avgustu zabeleženo pet slučajeva, što je najveći broj za jedan mesec od 2018. Od 4. septembra, u Kvinslendu je prijavljeno osam slučajeva, jedan više od petogodišnjeg proseka za taj period.

Listerija je oportunistička infekcija, ali neće se svi razboleti iako jedu hranu zaraženu bakterijama. Međutim, ovo je posebno problematično za trudnice, starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima, zbog čega je zabrinjavajuće kada se nađe u bolnici.

Verovatno će biti identifikovano još slučajeva, jer bolest ima dug period inkubacije, rekao je glavni zdravstveni službenik Kvinslenda.

– Listerija se prenosi kontaminiranom hranom, posebno u gotovim obrocima, prerađenom mesu, mekim sirevima i unapred pripremljenim salatama, paštetama, pa čak i sirovom povrću i voću – pojasnio je dr Pol Grifin, stručnjak za zarazne bolesti u bolnici Mater u Brizbejnu.

Prema rečima dr Grifina, način da se izbegne bolest je osnovna zdravstvena higijena. Izbegavanje nekih proizvoda, poput prethodno sečenog povrća, takođe može pomoći u smanjenju rizika od infekcije. Organizam koji izaziva bakterije se obično nalazi u zemljištu i može da utiče na neko prethodno rezano povrće.

Nutricionista za javno zdravlje dr Helen Vivijan je istakla neophodnost pranja voća i povrća pre nego što se konzumira.

Simptomi

Simptomi uključuju akutni gastroenteritis, bol u stomaku, mučninu, povraćanje i dijareju. U nekim retkim i invazivnim slučajevima listerija može da izazove i meningitis. Ali, ozbiljni slučajevi su retki i mogu da se leče antibioticima.

U 2019. godini, dve osobe su umrle u Novom Južnom Velsu i Viktoriji od infekcije listerije, verovatno, izazvane dimljenim lososom. Obe osobe su bile starije od 70 godina i bolovali su od hroničnih bolesti što ih je učinilo podložnijim infekciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here