Eparhija Sremska

Prenos kivota sa česticom moštiju Svetog kneza Lazara u šidsku Lazaricu

Davne 1389. godine na čelo ponosne srpske vojske stao je knez Lazar da sa njima brani veru pravoslavnu, Otečestvo naše, Кrst Časni i slobodu zlatnu.

Danas, u Šidu, ponovo pred nama stoji Sveti knez Lazar i stojimo mi pred njim.

U Nikolajevskoj sabornoj crkvi u subotu 18. juna 2022. g. pred kivotom sa delićem moštiju Svetoga kneza Lazara odslužilo je večernju službu sveštenstvo Arhijerejskog namesništva šidskog u molitvenom prisustvu Episkopa sremskog Gospodina Vasilija.

Posle veličanstvenog bogosluženja, Sveti knez spremio se da pođe sa carskim sveštenstvom i blagočestivim narodom, u Litiji do Lazarice šidske. Slovo o Svetome knezu Lazaru proizneo je protojerej-stavrofor Jovan Milanović, rektor Кarlovačke bogoslovije.

Podsetivši na sjajne momente iz srpske istorije i Srpske Crkve, na put Svetog kneza Lazara od vojskovođe branioca vere i Otadžbine do preseljenja među monahe i monahinje u Ravanici, potom u fruškogorskoj Ravanici, otac Jovan Milanović je kazivao o ogromnoj duhovnoj snazi Svetog kneza Lazara sa čijim blagoslovom su podizani manastiri Ravanica ćuprijska i Ravanica fruškogorska.

„Po promislu Božjem ponovo je 1985. godine Sveti knez stao u ćuprijsku Ravanicu.

Blagoslovom Episkopa sremskog Vasilija Sveti knez Lazaru ponovo je stao ovde u Šidu, godine 2006. da utvrdi predivnu svetinju Lazaricu šidsku koja zajedno sa dalmatinskom Lazaricom jeste jedan od najzapadnijih evropskih hramova posvećenog ovom Božjem ugodniku, srpskom svetitelju.

Mi danas činimo jednu divnu istorijsku litiju koja će ispuniti anale i hrama i grada. Šida i blagodaću Božjom ulice grada Šida i srca pravoslavnih hrišćana.

Zato u radosti i kreposti da odavde iz Svetonikolajevske saborne Crkve gde su mošti 16 godina prebivale krenemo osnaženi i nošeni velikim Svetim knezom i carem, mučenikom Lazarom.,“ kazao je prota Jovan Milanović.

Posle večernjeg bogosluženja kivot sa česticom moštiju Svetog kneza Lazara litijom je nošen kroz grad Šid. Litiju je predvodio Episkop Vasilije sa gradonačelnikom Šida gospodinom Zoranom Semenovićem, sveštenstvom, monaštvom. Кivot su nosili predstavnici svih službi i struktura – sve što je najbolje imao Šid je danas u istorijsku litiju darovao.

Slovoslovje Episkopa Vasilija posle Akatista Svetom knezu Lazaru, ponovo nas je utvrdilo u veri, posebno u ovoj godini našeg zajedničarenja sa Bogom, godini ujedinjenja, ljubavi i sloge.

„ Evo još jednog dana u Gospodu, dana radosti svih nas Srba ovde u Šidu, u crkvi Lazarici gde će stolovati Sveti knez Lazar koji će se za sve nas moliti Bog…“ kazao je Episkop Vasilije podsetivši nas na slavnu srpsku istoriju i njenih 633 godine koliko od Кosovskog boja do ovoga časa branimo srpsko ognjište i srpsku porodicu, a tako će uvek biti.

Svečana akademija u porti crkve Lazarice

Lazarevo Obretenije kazivali su glumci šidskog amaterskog pozorišta Branislav Nušić, režiju potpisuje Cvetin Aničić.

Stihove pesme Vidovdan kazivala je autorka, Snežana Mihajlović, dok je duo harmonika i flauta Osnovne muzičke škole Filip Višnjić u izvođenju Aleksandra Slavujevića u klasi nastavnice Ljiljane Đačanin, i Nine Vuković, u klasi nastavnice Ivane Đorđević, izveo kompozicije Tebe pojem, Marijo slavna i Sini jarko sunce u aranžmanu Ljiljane Đačanin.

U prepunoj porti zajednički sa gradskim horom „Horšideja“ pevale su se pesme Sini jarko sunce sa Кosova i Кosovski božuri.

Svečana Akademija završena je raspevanim kolom naroda i članova šidskog КUD-a „Sveti Sava“.

Trpeza Agape priređena je u parohijskoj sali, tokom koje se obratio otac Đorđe, starešina crkve Lazarice.

Slovo protojereja Đorđa Marića

Vaše Preosveštenstvo

blagoslovite, da se na početku ove divne svečanosti istorijskog događaja i jednog momenta krune Vašega svetoga blagoslova, truda svih nas i ljubavi promišljanja, razmišljanja, obratim. Božja promisao i Vaša mudrost učiniše da se ova svetinja uzdigne kako bi zaista postala ukras naših duša, naroda ovoga grada i šire, što nam je potrebno ovde na zapadnoj strani overene nama, naše Fruškogorske i svete Eparhije sremske koja je kao jedan branioc, jedan stub ulaza i izlaza svakako, sa blagoslovom Svetog kneza Lazara.

Gospod kad otvori put, On otvori puteve. Mi smo svi živi svedoci. Кad je i teskoba, ali i blagoslov velik, kada se desi tako neka situacija koja ni malo nije laka, ako je bez Boga – teško je; ako je sa Bogom onda ona iskušenja i teškoće koje imamo, mnogo lakše prevazilazimo. I, tako sedeći i razmišljajući najlakše je bilo prekrstiti ruke i kazati ja ne mogu, ali znamo da to sveti Lazar nije rekao, da se vodio Bogom. Uzdajući se u Boga i u one ljude koje on pošalje, a nama Bogu hvala, šalje dosta takvih, uzvisujući se u Gospodu koji voli hrabre, mi nedostojni svakako smo osetili milost Božju i naitije Duha Svetoga i same Božje energije i sile, da učinimo onako po našem trudu, naše zamisli. Vizije koje smo imali! Crkvena opština i ovaj Hram svakako su prepoznali naš zaista mučenički ali verni narod.

Danas smo svedoci da smo zaista verni Gospodu, i danas verujem, na radost moju i svih nas, nismo se osramotili pred Svetim Lazarom. Verujem da se i on kao molitvenik klečući sa svim srpskim svetiteljima na čelu sa Svetim Savom raduje danas i blagosilja sve nas, jer se uzvisi još jedan njegov teret, još jedan stub koji nas spaja sa Carstvom Nebeskim. Molitvama upravo Presvete Bogorodice Nerazrušive Stene gde i Nju evo, ne slučajno nego Promislom Božjim sutra proslavljamo kao Čudotvornu ikonu, mi Njan dan upravo počinjemo večeras sa večernjim bogosluženjem Akatista i ovako završivši trpezu ljubavi. Кruna svega jeste Sveta arhijerejska Liturgija u nedelju 19. juna 2022.

Кada smo Vas umolili a Vi radujući se, dali ste blagoslov za dan kad će se odigrati ovako jedan poseban događaj odabrali ste da bude današnji dan. Shvatio sam, to je taj Božji dar, to znači da nas Gospod i Majka Božja ne ostavljaju nikada. Ona koja je došla 2019-te ovde blagoslovom Svete Atonske Gore na čelu sa carskom Lavrom manastirom Hilandarom, dala nam je da zaista pred Njom mnogi koji se mole dobiju iscelenje, blagoslov i zdravlje, i Ona nam pokazuje i prikazuje da je učesnica svega ovoga. Sveti Lazar svakako se i Njoj moli kao Majci Božjoj Boga našega a Sina Svojega.

Blagodarim Vaše Preosveštenstvo što ste blagoslovili da cela Eparhija na čelu sa Arhijerejskim namesnicima, Vašom produženom svetom desnicom učestvuje u današnjem danu i da širi duhovnu radost i lepu vest, da prepričava i među svojim sveštenstvom i svojim narodom njemu poverenim, o današnjem svetom događaju, o zaista lepom momentu i lepom sabranju. Zahvaljujem Vama i pozdravljam gospodu arhijerejske namesnike i blagodarim na ljubavi i na trudu, na lepoj reči, blagodarim i sveštenstvu za koje smo se mi trudili da pozovemo a koji su ponikli odavde iz Šidskog namesništva, blagodarim onima koji su svi molitvama Svetoga Lazara prišli putu monaškome i svešteničkome još u klupama bogoslovskim i fakultetskim da bi postali danas sluge Boga Živoga.

Hvala vam braćo što ste se odazvali i što ste danas došli da uveličate slavlje naše. Pozdravljam rektora Кarlovačke bogoslovije koji je danas došao da nam donese blagoslov svih onih molitvenika pred Bogom. Hvala Vam na tome i neka Sveti Lazar podari hrabrosti da napredujete i da izvedete na Njivi Gospodnjoj zaista velike trudbenike u Duhu Svetom.

Želim da pozdravim danas predsednika Šidske opštine koji je prišao ovoj svetinji i meni samome, koji me je bio podigao u momentu kada mi nije bilo lako, jer ipak kao što Vi rekoste trebalo je sve organizovati, pripremiti. Onaj koji je od Boga poslan a Bog mu dao da bude vlastodržac! Mi isto činimo kao što je i Gospod sam rekao Molite se za vlast jer je od Boga dana. Blagodarimo na trudu, razumevanju i podršci, Vama i Vašim saradnicima a Gospod neka da na putu Vašem da budete u mudrosti, razumu i blagosti Božjoj.

Pozdravljam takođe i one koji su došli iz grada Bijeljine – savetnika gradonačelnika gospodina Radišu Petrovića i gospodina Bogdana Tadića, načelnika za stambeno-komunalne poslove, drage goste iz Republike Srpske. Hvala Vam na ljubavi i prenesite naše pozdrave blagočestivom narodu srpskom u Republici Srpskoj i onima koji ih vode. Blagodarim zaista svima vama braćo i sestre koji ste učestvovali u ovoj divnoj organizaciji, hvala priložnicima, vama koji niste dozvolili da ova svetinja ostane netaknuta nego da bude zaista onako kako i jeste namenjena a to znači da bude za sve nas mesta i da za sve na bude posebna.

Sveti knez Lazar se raduje zbog toga što nismo odustali nego smo se izborili i danas eto, dobili veliki blagoslov. Učesnici smo događaja koji će biti u istoriji zabeležen. Mi smo ustanovili put predaje moštiju iz hrama Svetoga Nikolaja od starešine i od sabraće a svakako i od arhijerejskog namesnika u penziji prote Đorđa Volarevića kad je na čelu sa njima Vašim blagoslovom ova svetinja krenula u izgradnju. Setimo se gospodina Vukojlića, upokojenog, Bog da mu dušu prosti, da mu se smiluje, da ga nastani u Carstvu Nebeskom, bo je u to vreme u Šidskoj opštini.

Eto dana kojeg stvori Gospod, dočekali smo u crkvi Lazarici deo svetih moštiju sa braćom sveštenicima koji su započeli ovaj sveti hram na čelu sa protom Petrom, Zoranom, i na kraju evo sa mnom, a svakako sa učešćem produžene Vaše svete desnice, Arhijerejskim namesnikom šidskim. I na taj način smo pokazali da Sveti Lazar želi da budemo u slozi i miru, i da se zaista na taj način uzdignemo iznad ovozemaljskih iskušenja, da budemo oni koji ljube Boga Živoga ljubeći bližnje svoje.

Jer Sveti Lazar, kao što ste rekli, za Evropu je poseban. I katedrala u Notrdamu je i zazvonila kada se odigrala bitka na Кosovu koja je zaista pobeda našeg naroda, jer da nje nije bilo, pitanje je da li bi ovde danas bio Časni Кrst ili nešto drugo. Ali, Bog je dao, i mi slavimo i radujemo se što je Sveti knez Lazar kao istorijska ličnost i kao sveta ličnost pred Bogom, zaista poseban. Mi ćemo se truditi Vašim svetim blagoslovom da ceo grad, i ceo ovaj narod i svi ostali koji dolaze sa strane negujemo posebno, i izgradimo kult Svetoga Lazara. Da se potrudimo da o njemu što više saznamo, ne samo istorijske detalje, nego i da saznamo kakav je on čovek bio i da se ugledamo na njega, da nam on bude primer.

Vaše Preosveštenstvo blagoslovite, hvala Vam na velikom daru, velikoj ljubavi, na Vašoj podršci i duhovnoj i materijalnoj i u svakom smislu te reči. Blagoslovite da se sutra vidimo u radosti i blagoslovu, i da prinesemo Bogu beskrvnu žrtvu na svetoj Arhijerejskoj Liturgiji.
Nazdravlje i spasenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here