Vesti
Parastos za preminule članove i parohijane služio je prota Dragan Saračević

Srpska crkva i vernici u Australiji svečano su, u nedelju 12. jula, obeležili praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu, u narodu poznat pod imenom Petrovdan.

Svečano je bilo i u hramu Misionarske parohije “Sabor Srba Svetitelja” na Centralnoj obali, gde je uz strogo poštovanje mera vlade Novog Južnog Velsa, odslužena Sveta liturgija, sa opštim parastosom za sve preminule članove i parohijane.

– Posle službe organizovan je uobičajeni zajednički ručak – piknik, i održan redovan mesečni sastanak Parohijskog saveta, na kome su podneti relevantni izveštaji. U našoj parohiji se privode kraju radovi na dovršenju crkvene sale, čije je osvećenje planirano za hramovnu slavu koja će se održati u nedelju 13. septembra. Za ovaj jubilej upućen je poziv Preosvećenom episkopu g. Siluanu, kome će biti dostavljena imena svih učesnika u projektu renoviranja bogoslužbenog prostora, kao i izgradnji crkvene sale, sa predlogom za dodelu Arhijerejskih zahvalnica – rekao je za “Vesti” starešina hrama, prota Dragan Saračević.

On je dodao da se radovi finansiraju iz budžeta parohije, dobrovoljnim radom članova – staratelja ove zajednice, dobrovoljnim prilozima, a najvećim delom donacijama zainteresovanih biznismena iz Sidneja koji su želeli da pomognu važan projekat.
Vredno je istaći i prigodnu besedu koju je otac Dragan održao pred okupljenim vernicima, naglasivši da je Petrovdan jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a u Srbiji i rasejanju se obeležava kao slava mnogobrojnih pravoslavnih porodica.

– Sveti apostoli Petar i Pavle smatraju se prvim propovednicima i učiteljima, a prema predanju, zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo. Za ovaj praznik od davnina su vezani mnogobrojni narodni običaji koji se i dan-danas neguju i čuvaju u mnogim selima u Srbiji, a neki i ovde kod nas u Australiji, daleko od rodnog kraja – kazao je starešina srpske svetinje na Centralnoj obali.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime