pixabay.com

Najveći udeo najnovijih putničkih automobila (starosti od dve godine i manje) među državama članicama Evropske unije krajem 2020. godine registrovan je u Luksemburgu, gde ih ima oko 22 odsto od svih putničkih automobila, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

Dodaje se da nakon Luksemburga slede Francuska, Austrija, Irska, Belgija i Švedska, koje imaju između 16 i 17 procenata najnovijih putničkih vozila od ukupnog broja automobila. Da podsetimo, na domaćim putevima putnička vozila, prema poslednjim dostupnim podacima, u proseku imaju 17 godina.

Takođe, najveći udeo putničkih automobila starosti od dve do pet godina zabeležen je u Luksemburgu i Irskoj (po 28 odsto) i u Belgiji (24 procenata).

S druge strane, najveći udeo najstarijih putničkih automobila (20 godina i više) evidentiran je u Poljskoj (40 odsto), Estoniji (33 procenta) i Finskoj (28 odsto).

Kada se kombinuju dve najstarije kategorije starosti vozila, najveći udeo putničkih automobila starijih od 10 godina registrovan je u Litvaniji (81 procenat), zatim u Rumuniji (80 odsto) i Poljskoj (78 procenata).

Ovo je u potpunoj suprotnosti sa Luksemburgom u kojem ima svega 24 odsto starijih vozila, Irskom (29 procenata) i Belgijom (32 odsto), gde ih ima manje od jedne trećine svih putničkih vozila.

Takođe, iz Eurostata napominju da nema podataka za Bugarsku, Grčku, Slovačku i Island.

1 COMMENT

  1. Čudi me da Rumuni voze kola ovolike prosečne starosti. Njihova Dačija je odavno preplavila Evropu svojim vozilima solidnog kvaliteta i pristojne cene. Ča ih i Francuska masovno uvozi i prodaje na svom tržištu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here