EPA-EFE/Jorge Nunez

Prvi čovek La Lige, Havijer Tebas, optužio je vodeće engleske klubove, Mančester junajted i Liverpul da sa FIFA i Realom planiraju da “unište” fudbal.

On je optužio čelnike ovih klubova da su mesecima unazad krojili šemu o stvaranju Evropske Super lige koja bi se pretvorila u takmičenje pod nazivom Super Liga šampiona.

Tebas tvrdi da su vlasnici Junajteda i Liverpula, Džoel Glezjer i Džon Henri, uz predsednika FIFA Đanija Infantina i Florentina Peresa iz Reala, skovali čitav plan.

– To bi bila katastrofa za fudbal, uništilo bi ekosistem i ravnotežu igre u Evropi. Ceo projekat iza kulisa su započeli Infantino i Peres, ali i Glejzerovi i ljudi iz Liverpula su bili aktivni i održavali sastanke. Sve su pokušali da drže u tajnostim pre nego što je sve objavljeno u oktobru – kaže Tebas.

Nedavno je procurelo da bi članovi klubova “velike šestorke”, koji bi stajali iza osnivanja, imali po 310 miliona funti kao klubovi-osnivači.

Uz to, imali bi po 130 miliona po sezoni u grupi od 20 titmova koji bi se takmičili po ligaškom sistemu.

– Da li se tu radi o čistoj pohlepi? Definišite to kako želite, ali to je ideja. Taj projekat će uništiti Ligu šampiona. Na tome rade. Nestaje Liga šampiona i sav novac koji generiše, oni sve to žele da podele međusobno – rekao je Tebas.

Ideja se nije dopala ni bivšem igraču Mančester junajteda, Geriju Nevilu.

– Fudbal će pojesti sam sebe. Usred smo pandemije, igra je na kolenima – poručio je Nevil.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here