Ljajić: Guvarner NBS neće biti brzo izabran

0

Neće predložiti novog guvernera: Rasim Ljajić
 

"Do izbora novog guverenera, neće se ništa menjati, ostavkom Radovana Jerlašića funkcionisanje NBS neće biti ugroženo i ne treba da to zabrinjava ni građane ni privredu", rekao je Ljajić.

 

On je istakao da je guverner Jelašić, koji je ostavku podneo pre dva dana, "dobro radio", i istovremeno demantovao navode da će njegova stranka predložiti novog guvernera NBS, napomenuvši da to mesto pripada Demokratskoj stranci.

Povodom Jelašićeve ostavke oglasio se i predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović, koji smatra da instituciju Narodne banke Srbije ne treba vezivati za jednog čoveka.

 

"Treba se koncentrisati sad na tu novu ličnost, da on bude neko ko će moći da drži, ono što je njegova osnovna delatnost, inflaciju u Srbiji i indirektno i kurs koliko je to moguće. Narodna banka Srbije je institucija, a o onome što je Jelašić radio za ovih par godina, koliko je bio na čelu te institucije, može se govoriti samo u superlativu, bez premca", rekao je prvi čovek SSSS-a.

 

’Ajde da menjamo referentnu kamatnu stopu

Član Glavnog odbora Demokratske stranke i poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je danas da ne očekuje da će posle ostavke guvernera NBS Radovana Jelašića biti promena u politici centralne banke, ali da bi novi guverner mogao da obori referentnu kamatnu stopu za nešto veći procenat. I bivši ministar za privredu i privatizaciju Vlahović rekao je da je Jelašić dobro radio, ali da je mogao ranije da obori referentnu kamatnu stopu i da je velika nelikvidnost privrede, zbog čega se moraju očekivati intervencije vlade.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here