youtube.com/Al Jazeera Balkans
Rasim Ljajić

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da situacija još nije “pod konac” u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, ali da je zahvaljujući pomoći Kliničkog centra iz Kragujevca neuporedivo bolje stanje nego što je bilo pre tri, četiri dana.

– Daleko je manji pritisak na bolnicu, ambulante, očekujem da će u narednih sedam do deset dana situacija zaista biti pod kontrolom – rekao je Ljajić.

Govoreći o dolasku premijerke Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lonačara u Novi Pazar, on je rekao da oni danas donose i veliku količinu zaštitne i medicinske opreme, kao i da su netačni neki natpisi da “u gradu nema ničeg – zaista ima”.

– Ovaj problem nije došao zbog nedostatka aparata, već zbog nedostatka ljudstva. Veliki broj ljudi se lečio u kući pa se sa upalom pluća u velikom broju javio i došao u bolnicu. Zdravstveni sistem to nije mogao da podnese čak i da je bio kompletan, a posebno što je deo lekara bio van stroja zbog bolesti – rekao je Ljajić.

Kako je naveo, “kadrovi – lekari određenih specijalnosti, posebno anesteziolozi, infektolozi, rešavaju ovaj akutni problem, ne rešava oprema”.

Prema njegovim rečlma, dolazak Brnabić i Lončara je važan i zato što se time ukazuje na ozbiljnost situacije i da su država i vlada tu da pomognu.

Ljajić je naveo da ga je zvao član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i pitao šta treba, tako da će doći u Novi Pazar i ekipa lekara iz Sarajeva i Tuzle.

Prema rečima Ljajića, “ministar Lončar je rekao da nikakvih problema nema i da će im biti izdate privremene licence”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here