Tanjug
Najavili premijeru: Ekipa predstave i Dušan Kovačević

Zvezdara teatar bogatija je za još jednu predstavu – “To kad uvati ne pušta” Miodraga Karadžića, u režiji Milana Karadžića.

Prvi čovek ovog beogradskog pozorišta, naš vodeći dramski pisac Dušan Kovačević je ukratko opisao novu predstavu kao lepu, intimnu priču o dvoje ljudi u crnogorskoj porodici, a po značenju i odnosu može se dešavati bilo gde. Kovačević duhovito kaže da kada bi morala duodrama da se ukratko prepriča, onda bi to glasilo ovako: jedna veoma bolesna žena brine o izuzetno zdravom čoveku.

– Apsurdno, blesavo, šaljivo, zato i kažem da bi ovaj komad mogao da se odigrava bilo gde. Mima Karadžić i Nela Mihailović odigrali su sjajne uloge u kamernom prostoru. Mima je uveliko postao naš akcionar u Zvezdara teatru, a Nela je naš dragi gost. Reditelj Milan Karadžić je radio toliko naših uspešnih predstava, čini mi se da su one sve zajedno imale više od hiljadu izvođenja – otkrio je Kovačević i dodao da u ovom pozorištu uvek imaju najbolju podelu u pogledu glumaca, reditelja i pisaca, jer je potrebno da budu ekonomični.

On je objasnio da je to danas i veliki podvig budući da se neprestano snima ogroman broj televizijskih serija i filmova, a oni i pored toga uspevaju da angažuju sve popularne glumce. Kovačević je primetio da u duodrami “To kad uvati, ne pušta” ljubav je jako teška, komplikovana i bolesna, ima trpno i bolno stanje, posebno u liku Ikonije koju igra Nela Mihailović.

– Zanimljivo je da ćete gledati Nelu prilično drugačiju, skroz se transformisala ovde, i “upropastila” izgledom, prema zahtevu uloge – rekao je Kovačević i zaključio da i ime pozorišta Zvezdara teatar ne ukazuje samo na naziv opštine, već da kod njih igraju sve same glumačke zvezde.

Reditelj Milan Karadžić kaže da je ovo komad o dva snažna karektera i mentaliteta.

– Problem je univerzalan i ova priča bi mogla da se dešava u bilo kom manjem mestu, selu, u Bosni, Hrvatskoj, Srbiji, bilo gde. Od dva snažna karaktera, jedan je hipohondar koji ugnjetava svoju ženu, koja ga zna u dušu. Pored sve te priče o mukotrpnom životu žene sa takvim mužem, koji je čak tragičan lik, on nema nikakvo osećanje da je naporan i da je ugnjetava. Naprotiv, misli da je najpošteniji, najiskreniji, što daje jednu radosnu tugu celom komadu – istakao je Karadžić.

Uigran par

Nela Mihailović svoju Ikoniju doživljava kao ženu koja je trpeljiva, odana, zaglavljena u život sa Novicom, u domu u kome sve stoji, pa i vreme.

– Ali ima tu i ljubavi. Možda je i ta ljubav apsurdna, možda kad bi joj neko ponudio drugi život ne bi umela da ga živi naviknuta na svog sebičnog, grubog, razmaženog Novicu. Čini mi se da je i ona doprinela tome, tako da imam potrebu da ga branim, jer ima negde i dirljivosti u njihovom odnosu. Jedno bez drugog ne mogu da žive, zaglavljeni u tom životu koji je njihov, autentičan – rekla je Nela.

Mima Karadžić, u ulozi Novice, dodaje da mu je ova preemijera jedna od mnogih u Zvezdara teatru.

– Ovo dvoje ne mogu jedni bez drugog i mislim da Novica bez Ikonije ne bi mogao da živi. Drago mi je da ponovo igram u mojoj pozorišnoj kući i da sam još jednom sa Nelom na sceni – kaže Mima Karadžić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here