Z. Mirković
Dan ulepšali najmlađi

Kulturno-sportska zajednica Srba u Salcburgu (KSZS) je i ove godine u sklopu obeležavanja Dana žena organizovala tradicionalnu priredbu. Više od 15 godina kroz igru, pesmu i stih uprava i članovi KSZS žele da se tog dana zahvale svim majkama uz poruku “Veliko hvala”. Sala pored jezera Valerze i ovog puta bila je prepuna, a uz srdačnu dobrodošlicu na samom ulazu sve dame dočekane su karanfilom i čašom šampanjca.

Folklorne grupe

Program su otvorili najmlađi članovi domaćina sa pesmom “Ljubav je kad te neko voli”, Petra Branković je odrecitovala pesmu “Mamina ljubav”, a Stefan Marković na violini odsvirao je delo “Sad Movi”.

Narodne igre sećaju na maticu

Zatim su se na bini ređale folklorne grupe svih učesnika programa počev od najmlađih do izvođačkih ansambala. Na kraju programa izvođački ansambl domaćina izveo je premijerno novu koreografiju “Igre i pesma iz okoline Beograda”.

“Bilo je lepo videti toliku posećenost, svu tu razigranu decu i omladinu, ali je trebalo uložiti dosta rada i truda da se organizuje sve kako treba i dolikuje. To ostvarujemo uz pomoć naših vrednih članova (roditelji i njihova deca, umetnički rukovodioci i koreografi…) koji se svojski potrude da tog dana sve funkcioniše u najboljem redu. Na tome im veliko hvala”, istakao je predsednik KSZS-a Nenad Šulejić.

Zvuk violine odzvanjao salom

“Izuzetno nam je drago kad na priredbi imamo i počasne goste, visoke predstavnike gradskih institucija i naše matice koji svojim dolaskom daju još veći značaj skupu”, dodao je on.

Obeležavanje jubileja

Kroz program priredbe KSZS, čiji dugogodišnji pokrovitelji su Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Srbije, grad Salcburg i Radnička komora Salcburga, vodile su Aleksandra Milošević i Viktorija Petrović, a gosti su bili KUD “Nikola Tesla” iz Linca, KUD “Barili” iz Braunaua, KUD Opanak iz Salcburga, KUD Sloga iz Salcburga.

“Za članove našeg društva ova godina je od velikog značaja. Obeležavamo jubilej – 25 godina rada i postojanja. Ova priredba je prva u nizu kojom započinjemo obeležavanje jubileja”, naglasio je Šulejić.

Fotografisanje izvođača na bini

Puno dece

“Vredno radimo, imamo puno dece i pripremamo se za predstojeću austrijsku Smotru folklora koja se održava 13. aprila u Beču, a ujedno i za Evropsku smotru srpskog folklora 18. i 19. maja u Beogradu. U toku godine imaćemo još puno lepih putovanja, druženja i nastupa… Svečanom akademijom u drugoj polovini godine obeležićemo nama veoma značajan datum”, istakao je on.

Razigrane članice KSZS iz Salcburga

Važne zvanice

Na koncertu bili su prisutni konzul Vera Vukićević, zamenik gradonačelnika grada Salcburga Bernhard Auinger, ispred Radničke komore Danijela Vidermajer, gradski odbornik Tarik Mete, članica Upravnog odbora Radničke komore Salcburga Đuja Bećirević, dugogodišnji prijatelj KSZS Volfram Veber, matičar u prigradskoj opštini Gredig Biljana Bojčeska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here