Lična arhiva
Otputovao na lečenje: Viktor s majkom na aerodromu

Veliko je srce našeg naroda. Matica i dijaspora prikupljali su sredstva za lečenje dvogodišnjeg Viktora Stanisavljevića, obolelog od neuroblastoma. Srećom, Viktor je dobio besplatno lečenje u Americi, pa je njegova porodica odlučila da preusmeri prikupljeni novac Ani Miletić, majci petogodišnje Nine.

Naime, Ana je dijagnostikovan zloćudni karcinom, glioblastoma multiforme, i u Srbiji su iscrpljene sve mogućnosti za njeno lečenje, pa joj je jedina nada inovativna terapija lekom delitakt na klinici u Japanu. Viktorova porodica podelila je na Instagramu zahtev fondaciji Budi human za prenosom novca na Anin račun. Njegova majka objasnila je da je reč o dva miliona dinara (oko 17.000 evra) i da su sva prikupljena sredstva preusmerena onima kojima su neophodna.

– Glavni razlog zašto sam rešila da ovo objavim jeste upravo vaša zasluga. U trenutku kad ste odlučili da donirate novac nama za Viktora, pomogli ste još nekoliko porodica. Mnogi verovatno znaju da smo posle tri dana prekinuli prikupljanje sredstava jer su Viktora primili u bolnicu gde će oni snositi troškove lečenja. Kako nisu sva deca te sreće, neopisivo nam je drago što ova sredstva možemo da preusmerimo onima kojima su neophodna. Hvala svima koji su uplatili, poslali SMS, podelili, bez vas ovo ne bi bilo moguće – poručila je ova hrabra majka.

Junak u Memfisu

Novac je do sada preusmeren Ani Miletić, ali i Todoru Stojanoviću, dečaku koji boluje od epilepsije i respiratorne insuficijencije, i Heleni Gavran, devojčice obolele od tumora na malom mozgu. Ovaj plemeniti korak porodica Stanisavljević učinila je dok mali Viktor junački u Memfisu vodi borbu s teškim malignim oboljenjem, a kod dečaka su pronađene metastaze i to dve u vratu, jedna u lobanji ispod oka i u koštanoj srži što ga svrstava u najtežu, četvrtu kategoriju bolesti.

Prošle sedmice Viktor je s porodicom stigao na besplatno lečenje u bolnici u Memfisu.

Teški trenuci

“Preselili smo se na mesto koje ćemo nazivati kućom narednih 18 meseci. Možete li da zamislite Viktorovo oduševljenje kada je video dvorište, park, vozila, guralice? On već odlično napreduje na fizikalnim terapijama i uživa u tome. Toliku želju za hodanjem, trčanjem i igrom jedino priroda može da probudi”, napisala je Viktorova mama iz Memfisa.

Ona je potresnim rečima opisivala sve što je porodica prošla da bi Viktor bio izlečen. Da je bilo puno uspona i padova, plača, bola i nespavanja. Ali je podsetila samo na najlepše trenutke kada je Viktor bio veseo uprkos svemu, kada se smejao i igrao, kada se u njemu videla ogromna snaga.

“Toliko dugo se držao dok je njegov organizam sam pokušavao da se izbori. Još samo malo i s terapijom će krenuti dugi proces iz kog će izaći kao pobednik”, uverena je Viktorova majka.

Životna lekcija

Viktorova majka ukazuje na još jednu životnu lekciju.

– Nisam često u životu donirala krv, i tek sada iz ove situacije shvatam koliko je važno da se to redovno radi. Jedne noći, Viktor je primio dve jedinice, i biće ih još stotinu do kraja.

– Kod nas ima mnogo dece kojoj je krv neophodna da bi preživela. Molim sve koji su u mogućnosti da odvoje vreme i odu do zavoda za transfuziju ili njihovih punktova – poručuje Viktorova majka.

Doniran automobil

Pežo 407 prošle godine doniran je za malog Boška Gugletu, izlečenom zahvaljujući plemenitom narodu koji je prikupio 2,5 miliona evra za najskuplji lek na svetu. Novi vlasnik sada taj isti auto poklonio je za izlečenje Ane Miletić. Kola će dobiti neko ko na 3030 pošalje SMS poruku “1321 AUTO” . Uslov je da bude poslato najmanje 1.000 takvih poruka.

Dijasporo, pomozi!

Na Fejsbuk nalogu Ane Miletić je informacija da samo malo nedostaje da joj se obezbedi odlazak na spasonosnu terapiju u Medicinski institut Univerziteta u Tokiju.

– Došli smo do toga da nedostaje manje od 50.000 evra. To i dalje nije mali iznos, ali uz dodatni napor mogli bismo brzo da prikupimo svih 400.000 evra za lečenje (biće potrebno još za troškove puta i smeštaja). Posle operacije i hemioterapija, iscrpljene su sve mogućnosti za njenim daljim lečenjem u Srbiji i ako ne ode u Japan, ostaje joj još svega nekoliko meseci života. Naime, u Japanu je zvanično registrovana inovativna terapija sa čak 92 odsto uspešnosti u lečenju i preživljavanju pacijenata. Ali je bolest nepredvidiva i svakog dana može da iznenadi pogoršanjem. Ako se to desi, Ana više neće biti kandidat za lečenje u Japanu i sve nade će biti ugašene. Zato se borimo ne samo za novac već i protiv vremena. Ana i njena ćerka Nina nade polažu u celu Srbiju i u pomoć dijaspore koja se već uljkučila u akciju jer samo svi zajedno možemo da uspemo u ovom poduhvatu – poručuje porodica.

Sve informacije o načinu uplate su na sajtu fondacije Budi human.

Nina moli za spas majke

Miljan brine za ćerkicu Ninu koliko i za ženu Anu.

– Nina je baš toplo dete. Istopi nas svaki put kada se nasmeje, kada poljubi, zagrli… Taj osmeh i toplinu je pokupila od Ane. Kroz glavu mi prolaze hiljade njihovih zagrljaja. Nema dana, a da ne stegne Anu oko vrata, noge, ruke, da joj stisne resicu na uvu, onako jako, kao da nema drugi način da pokaže svoju ljubav – priča Miljan.

Anin brat Đorđe Bojović kaže da su informaciju o lečenju u Japanu dobili od Dane Kurjački, mame malog Luke koji je nedavno preminuo. Za Luku je prikupljen deo novca, ali su bolest i smrt bili brži.

– Trudimo se da se ne ponovi taj scenario. Nadamo se da ćemo na vreme prikupiti novac – kaže Anin brat.

Prema Đorđevim rečima, Ana je vodila zdrav život i nikada nije imala zdravstvene probleme. Vest o opakoj bolesti sve ih je iznenadila.

– Dva dana je imala jaku glavobolju koja je prolazila kada popije analgetik. Pre toga je isto imala neke manje glavobolje, ali za to nije imala potrebu ni da popije lek. Posle te jake glavobolje mi se javila jer radim u Kliničkom centru. Odveo sam je kod neurologa koji joj je snimio glavu. Ustanovljen je tumor i ona je iste sedmice operisana na neurohiruškoj klinici u Beogradu – kaže Đorđe.

On priča da su dvadesetak dana nakon toga dobili nalaz koji je ukazao da je reč o najzloćudnijem tumoru mozga koji postoji, s izuzetno lošom prognozom i s malo vremena na raspolaganju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here