B. Đorđević
KOLO POD TROBOJKOM: Folkloraši SNZ Mladost

Proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, veoma svečano i sadržajno upriličena je i u Ambasadi Republike Srbije u Berlinu. Nije to bilo samo obeležavanje praznika, već i nastojanje ambasadorke dr Snežane Janković, da su za građane Srbije vrata ambasade uvek otvorena u cilju očuvanju zajedništva i identiteta.

Ambasadorka Janković je prisutnima uputila srdačnu dobrodošlicu i čestitala Dan jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

– Ovaj praznik ustanovljen je tek pre tri godine, i to, na dan kad je u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front, što je bio odlučujući događaj koji je doprineo da se taj surovi rat brzo privede kraju. U našem kalendaru ima mnogo datuma podviga i žrtvovanja, i veoma je važno da ih se uvek sećamo. Naši preci nisu žalili da žrtvuju živote da bi sačuvali otadžbinu. Ovo je praznik koji proslavljamo zajedno sa Republikom Srpskom. Sloga, zajedništvo i ljubav prema otadžbini su neophodni u očuvanju našeg naroda, države i identiteta, i to su načela koja treba i u budućnosti da nas vode i okupljaju – naglasila je dr Janković.

Učiteljice Marija Aleksić i Mirjana Stefanović pripremile su sa đacima dopnske škole na srpsko prigodan program, a učestvovali su i folkloraši Srpsko-nemačke zajednice Mladost, kao i deca iz igraonice Štramplica koja su sa Jasminom Drinjak-Malogajski i Radmilom Milovanović prisutnima priredila niz iznenađenja.

Program je vodila Marija Aleksić i naglasila da je Ambasada Srbije svima druga kuća. Zajedno sa učiteljicom Mirjanom Stefanović, brižljivo je odabrala recitacije u duhu ovog praznika. Stihove je govorilo više učenika. Mladi violončelista, Anđel Vasić, za svaku priliku u ambasadi uspeva da uvežba po jednu novu melodiju, a ovoga puta izveo je “Tamo daleko”. U Berlinu, već dobro poznate sestre Stojiljković, Emilija i Natalija, otpevale su najpre himnu “Bože pravde”, zatim pesmu “Srbija”, a na kraju i staru srpsku pesmu sa Kosova, “More izgrejala nane sjajna mesečina”. Deca Srpsko-nemačke zajednice Mladost odigrala su igre iz jugoistočne Srbije, a atmosfera je kulminirala dečjom razdraganošću u okviru scenskog nastupa polaznika igraonice Štramplica.

Učiteljica Marija Aleksić

Posle zvaničnog programa, priređen je koktel, gde su u opuštenoj atmosferi mogli da se vide i popričaju stari prijatelji, kao i da se steknu mnoga nova poznanstva među našim ljudima.

DOBRODOŠLICA: Ambasadorka Snežana Janković pozdravlja prisutne
Gosti su pratili program sa velikim interesovanjem

Recitatori

Odabrane stihove recitovali su: Vukašin Jovanović, Nikola Zelenović, Helena Ždrale, Elena Vukašinović, Viktorija Urošev, Anastasija Vuković, Luka Janković, Nikola Zorić, Sofija Bacetić i Ivona Ignjatijević.

Ivona Ignjatijević i Sofija Bacetić
Vukašin Jovanović
Nikola Zorić
REDOVNI NA PRIREDBAMA: Anđel Vasić, Emilija i Natalija Stojilković

Lepo i sadržajno

Aleksandar Grbić je prisustvovao proslavi sa sinom Dimitrijem i kaže da je program bio izuzetno lep i sadržajan.

– Danas sam tek drugi put u ambasadi. Zadovoljan sam i srećan što sam prisustvovao svečanosti. O ovom prazniku do sada nisam bio dovoljno informisan, ali ćemo ga od danas svakako svake godine obeležavati. Bavim se i dalje privatnim poslom, transprotom i selidbama u Berlinu i širom Evrope, ali sam se od nedavno prvi put zaposlio u svojoj struci, kao profesor fizičkog vaspitanja u jednoj osnovnoj školu.

Sin Dimitrije je ponosan na učešće u Štramplicinom delu programa.

– Danas nam je bilo posebno lepo. Igrali smo se svi zajedno, a roditelji su nas gledali i tapšali nam. Imam pet godina, a moj brat Teodor, tek godinu dana. Letos smo bili kod babe i dede u Smederevskoj Palanci i lepo se proveli.

Aleksandar i Dimitrije Grbić

Sloboda nam je u duši

Nekadašnji uspešni preduzetnik u građevinskoj branši, a danas posvećen srpskoj istoriografiji, jedan od autora knjige “Srbi u Berlinu”, Đuro Plavšić, nije želeo da propusti ovako važan događaj u ambasadi Srbije.

– Ovo je vrlo značajan praznik za ceo srpski narod. Slava jedinstva, zastave i slobode je oduvek zauzimala ključno mesto u duši srpskog naroda, ma gde se on nalazio, a od pre tri godine je ovaj praznik samo formalno ozvaničen. Srpski narod se uvek borio i izborio za slobodu, sve mu uzmi, ali mu slobodu ne diraj. Sloboda se osvaja, slavi, i prenosi sa generacije na generaciju. Za svaku je pohvalu da se to sada proslavlja i na državnom nivou.

ZNAČAJAN PRAZNIK: Đuro Plavšić

Kao nekad u Tutinu

Alma Alić, priseća se da se u Tutinu, gde je odrasla slavilo puno praznika, pa je poželela da i njene ćerke, devetogodišnja Uma i sedmogodišnja Melina vide kako izgleda proslava našeg praznika u ambasadi.

– O ovoj proslavi obavestila me prijateljica, pa mi je drago što sam sa decom mogla da prisustvujem. Lepo je da smo mogli da se okupimo ovde u ambasadi, proslavimo naš praznik, vidimo se sa našim ljudima i popričamo na našem jeziku. To sve treba i naša deca da znaju, a ja sam im objasnila, kad uđemo ovde u našu ambasadu u Berlinu, isto je kao da smo ušli u Srbiju, da znaju i da ovde imamo deo naše zemlje. Odrasla sam u Tutinu i pre devet godina došla u Berlin, gde sada imam građevinsku i firmu za nekretnine zajedno sa suprugom Nedžadom – kaže za “Vesti” Alma, koja je magistar ekonomije.

Ona je radila za EPS u Tutinu i u Novom Pazaru, zatim za jednu irsko-englesku firmu i bila njihov predstavnik za istočnu Evropu u Podgorici i Londonu.

– Rado i često odlazim u Tutin, gde su mi roditelji i sestre koje su profesorke srpskog u gimnaziji.

Ministarstvo ekonomije sa Privrednom komorom Berlina organizuje izbor za preduzetnicu godine u Nemačkoj, a Almu je za tu titulu predložila žena zadužena za razvoj srednjih preduzeća u Nemačkoj.

– Znala me jedino po tome, što sam se žalila da među preduzetnicima nema dovoljno žena, posebno u građevinskoj branši. Osim toga, angažovala sam se i na nekim velikim građevinskim projektima. Veoma sam radoznala kako ću proći na tom izboru, jer bi to bio uspeh i za našu zemlju, a ne samo moj lični. Izbor će biti 27. septembra, a dodela priznanja 6. oktobra.

Alma Alić sa ćerkama

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here