commons.wikimedia/Octopus
Ljubljana

Grupa neidentifikovanih napadača upala je rano jutros u klub “Tifani” u centru za alternativnu umetnost “Metelkova Mesto” u Ljubljani u kojem se okupljaju pripadnici LGBT populacije, a veruje se da je napad bio motivisan mržnjom, javlja slovenačka agencija STA.

Napadači, koji su polomili ulazna vrata i prozore kluba, kao i inventar, pobegli su kada je policija stigla na mesto događaja.

Prema izveštaju policije, u napadu, koji se dogodio nakon zatvaranja kluba u ranim jutarnjim satima, pričinjena je šteta od nekoliko hiljada evra. Zaposleni u klubu su ostali nepovređeni jer su se zatvorili u pomoćne prostorije, dok su napadači lupali u zidove i vrata i upućivali homofobične izjave. Policija navodi da napad tretira kao zločin iz mržnje.

Klub “Tifani” deli zgradu sa lezbijskim klubom “Monokel”.

Premijer Marjan Šarec napisao je na Tviteru da je napad “kukavički, jadan čin”. On je istakao da takvi nasilni činovi nažalost nisu neuobičajeni u Sloveniji.  Istovremeno, organizacija Legebitra upozorava da je porast anti-LGBT zločina iz mržnje delom rezultat toga što govor mržnje postaje uobičajen u slovenačkoj politici i društvu uopšte.

Pre oko mesec dana radnik obezbeđenja u ljubljanskom klubu K4 otpušten je pošto je pozdravio nacističkim pozdravom gosta na gej događaju, a početkom oktobra istaknuti gej aktivista je ozbiljno povređen u Murskoj Soboti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here