pixabay.com
Saudijska Arabija

Saudijska Arabija se brzo razvija kao turistička destinacija, ali i dalje ima stroga pravila ponašanja.

Evo nekih pravila koja treba da znate ako planirate putovanje u ovu zemlju.

Kodeks oblačenja za muškarce i žene

Verska policija, poznata kao Mutava, sprovodi šerijatski zakon u zemlji. Muškarci i žene moraju da se oblače skromno, ne otkrivajući previše tela. Takođe, ne smeju da nose odeću sa provokativnim ili uvredljivim slikama i natpisima. Žene treba da pokriju ramena i kolena u javnosti.

Nošenje hidžaba i abaje

Posetioci nisu obavezni da nose hidžab i tradicionalnu dugu crnu haljinu zvanu abaja, koju nose žene u Saudijskoj Arabiji. Međutim, preporučuje se da to učinite iz poštovanja prema kulturi. Ipak, od vas će se tražiti da nosite abaju kada uđete u džamiju.

Ograničenja fizičkog kontakta i javnog izražavanja naklonosti

Fizički kontakt, kao što je držanje za ruke, treba izbegavati u javnosti. Psovke i nepristojni gestovi se smatraju uvredljivim i podležu kaznama.

Izbegavajte pokazivanje znakova bogatstva

Pokazivanje znakova bogatstva u javnosti treba izbegavati kako bi se smanjio rizik od sitnog kriminala kao što je džeparenje. Čuvajte lične stvari i dokumente na bezbednom mestu.

Poštovanje prema starijima i osobama sa posebnim potrebama

Saudijska Arabija tradicionalno pokazuje veliko poštovanje prema starijima i osobama sa posebnim potrebama. Ne zauzimajte njihova mesta i posebne prostorije.

Poštovanje svetog meseca Ramazana

Tokom svetog meseca Ramazana ne ostavljajte hranu i vodu na vidljivim mestima u javnosti, jer to može dovesti do kazne.

Poštovanje ovih pravila ponašanja pomoći će vam da izbegnete nepotrebne probleme i uživate u putovanju u Saudijsku Arabiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here