Ljudska prava na Balkanu – još uvek loša

0

"Ukoliko se vlade sa Balkana ozbiljno odnose prema pitanju evropskih integracija, moraju da poklone više pažnje ljudskim pravima", saopštila je istraživač ove organizacije za zapadni Balkan Vanda Troščinska.

 

U izveštaju se ukazuje na neujednačen napredak u oblasti ratnih zločina, represije nad etničkim manjinama i prepreka za povratak izbeglica.

 

Hjumen rajts voč navodi da je Srbija poboljšala saradnju sa Haškim tribunalom, iako još nije uhapsila Ratka Mladića.

 

U delu izvještaja koji se odnosi na Hrvatsku konstatuje se da su osobe osumnjičene za razne zločine meta krivičnog gonjena, ali da postoji "neproporcionalan broj optuženih Srba" i da je saradnja Hrvatske sa Tribunalom nekonzistentna.

 

Hjumen rajts voč ocenjuje da je napredak u procesuiranju ratnih zločina najsporiji na Kosovu, ali je pohvalio "neke ohrabrujuće znake", poput pokretanja manjeg broja slučajeva zahvaljujući pravosuđu EU i policijskoj misiji Euleks.

 

Srbija i Kosovo kritikovani su zbog odnosa prema romskoj manjini, a u izveštaju se navodi da su Romi potisnuti u "marginalizivan položaj".

 

Hjumen rajts voč je upozorio na slučajeve represije nad aktivistima za zaštitu ljudskih prava i nezavisnim novinarima na Balkanu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here