Tanjug
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar

Ministar zdravlja rekao je da je procena kineskih stručnjaka da bi građani morali da se pridržavaju propisanih mera 29 dana da bi se situacija stabilizovala.

On je za RTS naveo da su kineski stručnjaci tu procenu izneli upoređujući Srbiju sa oblastima u njihovoj zemlji sa sličnim brojem stanovnika i na osnovu svog iskustva u borbi protiv COVID-19.

Lončar je naveo i da će tim medicinskih stručnjaka iz Kine do sutra popodne predstaviti set mera koje su se u njihovoj zemlji pokazale kao dobre, a da su oni zadovoljni dosadašnjim merama koje je Srbija preduzela.

Ministar je kazao i da je od 222 osobe koje su testirane pozitivne na COVID-19 131 do sada hospitalizovano, da se 15 nalazi na respiratorima, od toga troje “u prilično lošem stanju”, zbog drugih oboljenja koja takođe imaju.

Najavu potencijalno oštrijih mera ograničenja kretanja građana Lončar nije nazvao “drastičnijim”, već merama koje spasavaju živote, a ocenio je da građani i dalje nisu dovoljno ozbiljno shvatili situaciju.

Lončar je dodao da ako građani primete ljude koji su nedavno došli iz inostranstva a koji krše mere samoizolacije trebaju da budu upozoreni i prijavljeni.

– NaravNo da će oni biti sankcionisani – zaključio je Lončar.

2 COMMENTS

  1. Zasto vozači kamiona koji dolaze iz inostranstva  slobodno se šetaju Srbijom .Zašto ih policija ne sprovede do carine i da ne smeju izlaziti iz kamion.Dolaze iz Bergama i Milana i šetkaju se a nisu na poslu i iritiraju komšije. Pod hitno im zabranitu kretanje. Sada ti vozač mogu biti donisioci virusa jer niko drugi ne ulazi u zemlju.Samo im dati dozvolu kad idu raditi i da sa nikim ne kontaktiraju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here