London postaje “džihadistan”

0

Beta/AP
Radikalni muslimani su i u srcu Londona
 

Najveći regrutni centar ovih mladih britanskih džihadista islamske veroispovesti postao je istočni London koji je u kolokvijalnom govoru već poznat kao "Londonski džihadistan". U istočnom delu grada, a prema informacijama koje objavljuje londonski "Ivning standard", regrutne ćelije džihadista deluju gotovo bez prikrivanja od policije.

"Standard" objavljuje da operativci "regrutnih grupa" pridobijaju dobrovoljce od kojih je polovina maloletna, nabavljaju im pasoše, a devojke fiktivno udaju za islamiste na frontovima u Siriji i Iraku. I sve to uz aktivnu podršku i saradnju roditelja.

"Standard" je prošle sedmice objavio, na primer, da su agenti Skotland jarda uspeli da spasu u poslednji čas neimenovanu devojčicu od 15 godina, tako što su na londonskom aerodromu "Hitrou", upali u avion kojim je devojčica trebalo da bude prebačena u Istanbul, a odande u gerilce Islamske države na severu Sirije.

Khaled Muhamed, poslanik i predsednik antiterorističke grupe u vestminsterskom Parlamentu, izjavio je da se britanski džihadisti, muškarci i devojke, najviše regrutuju preko socijalnih medija u kojima, kako kaže, imaju "otvorene platforme" da se radikalizuju i dovedu u kontakt sa operativcima koji ih regrutuju, obezbeđuju putne troškove i upućuju u redove džihadista-via Turska.

– Za ove mladiće i devojke, celi život se odvija 'onlajn', na internetu, gde imaju direktnu komunikaciju sa operativcima koji ih preuzimaju i šalju – potvrđuje Haris Rafik, aktivista fondacije Kvilijam.

Prema podacima Skotland jarda, više od pet stotina britanskih državljana islamske veroispovesti trenutno se aktivno bori u redovima džihadista na Bliskom istoku.

Dugi rat

Da policajci i obaveštajci imaju jako puno posla sa islamistima u Londonu i Britaniji uopšte svedoči niz veoma opasnih incidenata u toj zemlji. Na primer, otkrivena je zavera za dizanje aviona u vazduh na letu za SAD, a bili smo svedoci i brutalnog ubistva britanskog vojnika usred Londona. Lista incidenata je dugačka, a time i razlog za brigu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here