pixabay.com

Londonska zona sa niskim nivoom štetnih emisija (ULEZ) od danas je proširena na celu teritoriju glavnog grada Velike Britanije, što znači da će vozači automobila i drugih, starijih vozila koji najviše zagađuju životnu sredinu morati da plaćaju 12,5 funti, odnosno oko 14,8 evra dnevno.

Ta obaveza će se sada odnositi i na još pet milona ljudi koji žive u perifernim delovima Londona, prenosi Rojters.

Kritičari ovog plana su zabrinuti zbog mogućih ekonomskih posledica odluke na stanovništvo Londona koje je već pogođeno krizom i rastućim troškovima života, piše Rojters.

ULEZ je uvedena 2019. godine i tada je pokrivala manji deo centralnog Londona, ona je prvi put proširena 2021. godine, a od danas pokriva i područja u kojima javni prevoz nije tako gust.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan je zagovornik proširenja ULEZ-a, pošto smatra da je ovaj potez značajan korak u borbi protiv klimatskih promena, kao i da će smanjiti smrtnost od bolesti koje nastaju kao posledica zagađenja vazduha.

– Doneo sam odluku o proširenju ULEZ-a zato što stručnjaci veruju da će ova mera spasti živote. Odluka nije bila laka, ali nismo mogli da je odložimo kada znamo da otrovan vazduh uzrokuje rak i demenciju – naveo je Kan prošle nedelje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here