Loša politika dovela do bombardovanja

0

Šutanovac je, posle polaganja venaca na spomenik komandantu 204. lovačko-avijacijskog puka pukovniku Milenku Pavloviću, rekao da je Pavlović simbol otpora i svih heroja koji su dali život za slobodu Srbije i simbol onih koji su i danas spremni da daju svoj život za slobodu.

 

 

 "Danas, 11 godina nakon početka bombardovanja, Srbiju želimo da vidimo kao savremeno i moderno društvo, kao zemlju u integracijama, članicu Evropske unije, kao zemlju koja želi da svoje heroje promoviše u fabričkim halama, u školama, na poslu i u drugim takmičenjima", istakao je Šutanovac.

 

Srbiju želimo da vidimo i kao zemlju koja hoće da obezbedi stabilnost i mir kako u regionu, tako i putem mirovnih operacija širom sveta, dodao je on.

Vence na spomenik Pavloviću, kao i spomenik palim borcima valjevskog kraja od 1990. do 1999. godine su, pored Šutanovca, položili načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, Pavlovićeva porodica, predstavnici Ministarstva za rad i socijalnu politiku, grada Valjeva i boračkih udruženja. Pukovnik Pavlović je poginuo 4. maja 1999. godine u avionu mig 29 koga je oborio NATO iznad Valjeva, gde je rođen.

 

Rat koji se nije zvao "rat"

 

 

Slike poginulih vojnika stoje na kamenim blokovima na Straževici

 

Zamenik predsednika Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić položili su vence na spomen obeležje "Glasnik" na Straževici u Rakovici kraj Beograda.

 

"Ne smemo zaboraviti one koji su svoje živote dali za odbranu zemlje, ali ni civilne žrtve, a posebno moramo brinuti o porodicama više od 1.000 vojnika i pripadnika policije koji su stradali tokom NATO bombardovanja 1999. godine", rekao je Dačić.

 

Vence su položile kolege i porodice srpskih vojnika Vladimira Vujovića i Vlastimira Lazarevića, koji su pre 11 godina, tokom bombardovanja živote izgubili u jednom od 34 bombaška napada na Straževicu.

Vojnici 210. bataljona veze Vojske Srbije su u znak sećanja na poginule kolege 2000. godine podigli spomenik "Glasnik" na Straževici. "Okupljaćemo se svake godine kako bi sačuvali uspomene na stradale, jer njihovi životi ugrađeni u budućnost Srbije", rekao je komanadant tog bataljona potpukovnik Aleksandar Jelić.

"Bombardovanje Srbije je bila prva akcija NATO-a za 50 godina njegovog postojanja, koja nikada nije nazvana ratom, iako je na Srbiju bačeno više od 37.000 projektila, odnosno 20.000 tona eksploziva , uključujući zabranjena eksplozivna sredstva", dodao je Jelić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here