pixabay.com

Arktički morski led mogao bi da se topi brže u narednim godinama zbog promenljivih vetrova jer oni kontrolišu kuda ide toplija voda iz Atlantskog okeana, objavio je časopis “Sajens njuz”.

Mali delovi otvorene vode i tankog leda prekrivaju Framski moreuz koji se nalazi između Grenlanda i norveškog arhipelaga Svalbard, dok vetrovi regulišu količinu relativno tople, slane vode koja se pomera na sever u Arktički okean.

Vetrovi nad Severnom Amerikom i Evroazijom kružili su od 2007. do 2021. godine na takav način da su smanjili priliv toplije atlantske vode na Arktik što je pomoglo u usporavanju topljenja morskog leda tokom tog perioda, čak i kada se zagrevanje atmosfere povećalo.

To, međutim, može da se promeni za samo nekoliko godina. Faza, koja je trajala oko 15 godina, je pri kraju, rekao je fizički okeanograf Igor Poljakov sa Univerziteta Aljaske “Ferbanks”.

Obim letnjeg morskog leda na Arktiku se brzo smanjivao iz godine u godinu od 1979. do 2006. jer se zbog vetrova više toplije vode iz Atlantskog okeana kretalo preko Framskog moreuza, kada je nestajalo oko milion kvadratnih kilometara leda po deceniji.

Godina 2007. je rekordna za gubitak leda na Arktiku i označila je kraj te “negativne” faze.

Od tada do 2021. godine, stopa gubitka morskog leda na celom Arktiku je opala, smanjujući se za samo oko 70.000 kvadratnih kilometara po deceniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here