Tanjug
Svečani defile povodom proslave Dana Republike Srpske u Banjaluci

Protiv pripadnika Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH koji su učestvovali na Danu Republike Srpke biće pokrenuti postupci.

Taj postupak je u Republici Srpskoj shvaćen kao kao hajka na srpske kadrove koju sprovodi Ministarstvo odbrane (MO) BiH sa ministrom Sifetom Podžićem na čelu.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić naložio je pokretanje postupka protiv svog zamenika Mirka Okolića i još pet pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH, koji su prisustvovali proslavi neustavnog dana Republike Srpske.

Podžić je kazao da je postupke pokrenuo na osnovu prijava Etičke linije tog ministarstva i na osnovu snimaka sa obeležavanja.

– Naredio sam pokretanje postupka protiv generala majora Gojka Kneževića, zamenika načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za resurse, generala majora Radovana Ilića, komadanta Operativne komande, brigadira Radovana Jovića, 6. pešadijske brigade, brigadira Milorada Krajšumovića, komadanta Trećeg pešadijskog (RS) puka, kao i brigadira Zorana Dujomvića, zamenika komadanta Komande za podršku OSBiH za operacije – rekao je ministar, preneo je sarajevski portal Vijesti.

Oglasio se i Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, koji, po svemu sudeći, priželjkuje sankcije, pišu “Nezavisne” u tekstu pod naslovom “Podžićev lov na Srbe zbog Dana Republike”.

– Očekujem da u skladu sa duhom vladavine prava budu procesuirani i ostali koji ne poštuju odluke sudskih organa – rekao je Mašović.

Dušanka Majkić, druga zamenica predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH, ističe da je namera Ministarstva odbrane BiH loša poruka Srbima.

– Poruka u kojoj se kaže da će biti sankcionisani svi oni koji su viđeni na proslavi Dana Republike Srpske je veoma loš znak. Dakle, možete da slavite samo ono što vam dozvolimo, a nećemo vam nikad dozvoliti ono što je u nacionalnom interesu srpskog naroda. Vidimo da je to očito dirigovano i da je to hajka. Na različitim nivoima u MO i OS događaju se stvari koje govore u prilog tome da Srbima neće biti lako u narednom periodu – rekla je Majkićeva za “Nezavisne novine”.

Ona je naglasila da se ovde sankcijama preti visokorangiranim Srbima u Ministarstvu odbrane, odnosno Zajedničkom štabu OS BiH.

– Onda to znači da praktično Srba nema u komandnom kadru. Ako će biti sankcionisan zamenik ministra, a znamo da Ministarstvo odbrane BiH mora imati ministra i dva zamenika iz sva tri konstitutivna naroda, šta znači takva sankcija? Koja bi to sankcija bila – pita Majkićeva.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da u Sarajevu uporno rade na razgradnji svega što je zajedničko, a kad se nešto razgradi, onda su im svi drugi krivi, samo nisu oni.

– Koliko znam, pripadnici Oružanih snaga BiH nisu bili na dužnosti i pretpostavljam da su kao građani Republike Srpske sami odlučili kojoj manifestaciji da prisustvuju, a kojoj ne – poručila je Cvijanovićeva.

Aleksandar Savić, predsednik Predsedništva Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), smatra da je u pitanju obračun sa srpskim predstavnicima u Oružanim snagama BiH (OS) odnosno MO BiH.

– Na kraju krajeva, oni su bili pripadnici različitih vojski u ratu. Kad se rat završio, ja sam mislio da će doći do razumevanja. Mislim da nijedan pripadnik Vojske Republike Srpske ne osporava pripadnicima bošnjačkog naroda da slavi svoje praznike. Zar nije došlo vreme da se ne gledamo na ovakav način kako je to gospodin Podžić uradio – pita Savić

Okolić: BiH ima mnogo veće probleme od Dana RS

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Mirko Okolić, protiv kojeg je njegov nadređeni naložio postupak zbog prisustvovanja na obeležavanju Dana Republike Srpske, izjavio je da su ovakvi potezi neutemeljeni i da BiH ima mnogo veće probleme kojima bi trebalo da se bavi.

Dodao je da su srpski kadrovi u OS BiH i ranije imali problema, koji su eskalirali zbog sveukupne situacije i napetosti u BiH.

Okolić pojašnjava da Podžić protiv njega može da podnese samo prijavu pravosudnim organima.

Naglasio je da BiH ima mnogo većih problema i da bi se trebalo baviti tim, a ne legitimnim, mirnodopskim aktivnostima u Srpskoj povodom Dana Republike.

Za razliku od tih aktivnosti, istakao je Okolić, u FBiH su primetni ratnohuškački potezi na koje niko ne reaguje, poput jučerašnjeg u Bužimu gde su bošnjačka udruženja organizovala takozvani marš, uz ratne pokliče i zastave, veličajući akciju tzv. Armije BiH u kojoj su stradali srpski civili.

Ukoliko se potvrde navodi o učešću pripadnika Oružanih snaga u tzv. maršu, trebalo da bude utvrđena odgovornost i pokrenut postupak, jer je to mnogo veći problem od prisustva srpskih oficira proslavi 9. januara koja nikog nije ugrozila i sa koje su poslate isključivo poruke mira, kaže Okolić u izjavi za Radio televiziju Republike Srpske.

Okolić je rekao da je cilj političkog Sarajeva da privoli sve u BiH na građansku državu, što je neprihvatljivo, te da Republika Srpska insistira na razgovoru i kompromisu.

2 COMMENTS

  1. Svi Srbi treba da napuste islamsko gnijezdo njima i nije mjesto tamo imaju oni gdje da komanduju i kome da sluze

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here