Turska televizija “S Sports”, posle tri godine ponovo je krenula sa emitovanjem NBA utakmica, pa se tako na programu našao i meč istočne konferencije između Majamija i Bostonau kojoj komentatori ne izgovaraju ime turskog košarkaša Enesa Kantera.

Naime, centar Bostona je dugo godina glasan protivnik aktuelnog predsednika države Redžepa Tajipa Erdogana koga naziva diktatorom, zbog čega trpi posledice, i on i njegova porodica.

Poslednji u nizu primera koliko u Turskoj čak i pominjanje Kanterovog imena može biti opasno, je upravo prenos finala Istoka Majamija i Bostona tokom kojeg komentatori ne smeju da izgovore ime turskog košarkaša.

Pogledajte i poslušajte kako inače brbljivi turski komentatori reaguju kada Kanter postigne poene.

 

Od kada je javno stao na stranu najvećeg Erdoganovog protivnika Fetulaha Gulena, Kanteru se desio niz, malo je reći neprijatnosti. Oduzet mu je pasoš u Rumuniji, preko koje je pre dve godine pokušao da uđe u Tursku, tada je i “za dlaku” izbegao hapšenje i deportovanje u domovinu gde ga vrlo verovatno čeka suđenje po kratkom postupku i zatvorska kazna.

Kanter je ne tako davno otkrio i da su indonežanske vlasti i policija pokušale takođe da ga hapse dok je bio u tranzitu kroz tu zemlju, jer je iz Turske stigla depeša da je opasan čovek koga treba uhapsiti.

Zbog svega toga, jasno je zbog čega se turski komentatori pribojavaju da u prenosima izgovore Kanterovo ime, jer da to urade, verovatno bi se priružili 172 svojih kolega koji se trenutno nalaze po turskim zatvorima kao politički zatvorenici.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime