EPA/Sergei Ilyin
Lukašenko sa ruskim predsednikom Putinom (Foto: Arhiva)

Kijevske vlasti moraju da pođu na pregovore sa Rusijom, inače su Ukrajini dani kao državi odbrojani, smatra predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

On je naveo da postoji dovoljno osnova za mirne pregovore za rešavanje sukoba u Ukrajini i, stoga, treba stati i sesti za pregovarački sto.

– Razloga sada ima više nego dovoljno… Vidite kako se razvijaju događaji u Ukrajini. Loše se razvijaju (za Ukrajinu). I ne radi se samo o Avdejevki – objasnio je Lukašenko tokom konferencije za medije nakon glasanja na parlamentarnim izborima.

On je primetio da su Rusi veoma ozbiljno krenuli putem mirnog rešenja ovog sukoba.

– Ako Zapad bude “pomagao” Ukrajini kao sada, onda su Ukrajini odbrojani dani. Volođa Zelenski to treba dobro da shvati. Vojnici su to shvatili… Ako sada ne krenu na pregovore sa Rusijom, potpuno će izgubiti Ukrajinu – ocenio je beloruski predsednik.

Lukašenko je rekao da, ako se sukob bude odugovlačio, ukrajinski vojnici će jednostavno prestati da se bore, a Poljska će uzeti zapadni deo Ukrajine, što će za Belorusiju biti neprihvatljivo.

– Ovde ćemo biti na strani Ukrajinaca. A Rusija će “odseći” južni deo do Pridnjestrovlja. Šta će ostati – samo Kijev? Zato danas Ukrajina treba da ide na pregovore da bi sačuvala zemlju – zaključio je Lukašenko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here