EPA/Tatyana Zenkovich
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da država treba da napravi raketu, dometa 300 kilometara.

Lukašenko se upoznao sa razvojnim programima vojnog preduzeća „OKB TSP“ u Mačuličšah. Tamo su mu saopštili da se u Belorusiji sklapaju kineske rakete, pravi sopstveno oružje, dometa do 300 kilometara. Međutim, za sada se ne govori kada će ona biti i gotova.

– Treba nam sopstvena raketa. Niko nam je neće samo tako dati. Još nam se posrećilo da se dogovorimo sa Kinezima i za to im se treba zahvaliti. Međutim, dalja zavisnost je nedopustiva – rekao je Lukašenko.

On je dodao da Belorusija, kao miroljubiva država, neće praviti interkontinentalne balističke rakete.

– Mi unapređujemo svoju vojsku. Naravno, ne nameravamo da se bavimo globalizmom, da zauzimamo tuđe države. Mi smo miroljubiva država. Niko i ne pokazuje takvo interesovanje prema nama. Zato nema smisla da pravimo interkontinentalne balističke rakete sa nuklearnim oružje. Mi to i ne možemo da pravimo. Treba da se orijentišemo na ono što je moguće – rekao je Lukašenko.

Beloruski lider je naglasio da je strateški zadatak zemlje u sferi odbrane da u slučaju agresije nanese veliku štetu protivniku.

– Treba da pokažemo, da oni koji, ne daj bože, pomisle da ratuju sa nama, shvate da možemo dostojno da odgovorimo. Najbolji odgovor, sa tačke gledišta naoružanja, su precizne rakete – zaključio je Lukašenko.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime