EPA/Tatyana Zenkovich
Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da država treba da napravi raketu, dometa 300 kilometara.

Lukašenko se upoznao sa razvojnim programima vojnog preduzeća „OKB TSP“ u Mačuličšah. Tamo su mu saopštili da se u Belorusiji sklapaju kineske rakete, pravi sopstveno oružje, dometa do 300 kilometara. Međutim, za sada se ne govori kada će ona biti i gotova.

– Treba nam sopstvena raketa. Niko nam je neće samo tako dati. Još nam se posrećilo da se dogovorimo sa Kinezima i za to im se treba zahvaliti. Međutim, dalja zavisnost je nedopustiva – rekao je Lukašenko.

On je dodao da Belorusija, kao miroljubiva država, neće praviti interkontinentalne balističke rakete.

– Mi unapređujemo svoju vojsku. Naravno, ne nameravamo da se bavimo globalizmom, da zauzimamo tuđe države. Mi smo miroljubiva država. Niko i ne pokazuje takvo interesovanje prema nama. Zato nema smisla da pravimo interkontinentalne balističke rakete sa nuklearnim oružje. Mi to i ne možemo da pravimo. Treba da se orijentišemo na ono što je moguće – rekao je Lukašenko.

Beloruski lider je naglasio da je strateški zadatak zemlje u sferi odbrane da u slučaju agresije nanese veliku štetu protivniku.

– Treba da pokažemo, da oni koji, ne daj bože, pomisle da ratuju sa nama, shvate da možemo dostojno da odgovorimo. Najbolji odgovor, sa tačke gledišta naoružanja, su precizne rakete – zaključio je Lukašenko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here