EPA-EFE
Aleksandar Lukašenko

Ruske vlasti neće razgovarati sa Ukrajinom posle terorističkog napada u „Krokusu“, ali ako bude potrebno, Belorusija će pomoći Rusiji u pregovorima sa Kijevom, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko nakon dolaska u Moskvu.

– Nećete sa njima razgovarati i malo je verovatno da ćete razgovarati. Ako bude trebalo mešanje i pomoć u razgovoru, mi možemo da vam pomognemo u vezi sa tim. Ali ne vidim smisao da se sa njima tamo razgovara. Zašto biste puzali pred nekim i molili ga da govori o ‘Krokusu’“ – rekao je Lukašenko.

– Ovo sada treba do kraja da se razreši… Iza Ukrajinaca stoje određene snage. Sa njima treba razgovarati. A Ukrajinci su tu samo prinosili patrone – rekao je beloruski predsednik.

Prema njegovim rečima, Belorusija je spremna da Zapad pošalje trupe na ukrajinsko-belorusku granicu.

– Ne želim da Zapad nastavi ovu eskalaciju u Ukrajini. A eskalacija znači isporuke oružja i municije. A sada su počeli da pričaju i o prebacivanju svoje vojske u Ukrajinu, najverovatnije na granicu sa Belorusijom. Čekamo, neka ih prebacuju – istakao je Lukašenko.

Beloruski lider je dodao da ne vidi potrebu za stvaranjem „sanitarne zone“ duž belorusko-ukrajinske granice.

– Za sada ne vidim potrebu za takvom zonom. Mi tamo radimo veoma ozbiljno. Što se tiče ‘sanitarne zone’ između Ukrajine i Rusije, ona tek treba da se napravi – ocenio je on.

Lukašenko je dodao da planira da sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovara o ekonomskim pitanjima.

– Danas su obična pitanja. Ali odlučili smo da malo vremena posvetimo ekonomskim pitanjima, jer će se uskoro sastati naši premijeri. Mi samo treba malo da im pomognemo – da damo okvire. Zbog toga, pre svega, ekonomija – rekao je Lukašenko.

Predsednik Belorusije doputovao je u dvodnevnu radnu posetu Moskvi. Kako je saopštila agencija Belta, sa Lukašenkom je u Moskvu stigla i prva žena-kosmonaut u istoriji ove zemlje, Marina Vasiljevska.

 

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here