EPA-EFE/ANDREI STASEVICH
Aleksandar Lukašenko

Bivša beloruska predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska izjavila je da se nada da će biti izvršen veći pritisak na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da ode sa vlasti.

– Pritisak će se pojačavati iz dana u dan. Jednoga dana to će biti previše za Lukašenka i on će otići – rekla je Tihanovska u intervjuu za nemački Bild am Zontag.

Po njenim rečima, to se može dogoditi “već ove godine” ili čak “ovog proleća”, prenosi TASS.

Tihanovska je, nakon što je u avgustu prošle godine odbila da prizna poraz na izborima, otišla iz Belorusije u Litvaniju.

Pošto su rezultati izlaznih anketa objavljeni 9. avgusta, u centru Minska i drugim beloruskim gradovima izbili su masovni protesti. Tokom ranog postizbornog perioda, skupovi su prešli u žestoke sukobe između demonstranata i policije.

Nakon dešavanja u Belorusiji, Evropska unija je uvela tri bloka sankcija protiv te zemlje, i to u oktobru, novembru i decembru 2020. godine, stavljajući 88 pojedinaca i sedam kompanija na crne liste. Pojedincima sa crne liste zabranjen je ulazak u Evropsku uniju i onemogućen im je pristup bankarskom sistemu Evropske unije.

Na sastanku ministara EU 22. februara doneta je odluka da se razradi još jedan paket antibeloruskih sankcija i da se pojača podrška opozicionim snagama u toj zemlji, podseća ruska agencija.

2 KOMENTARA

  1. Zar mislite da Belorusija nema mladjeg i još oštrijeg lidera koji će ojačati upravljanje zemlje snažnom personalnom strukturom?
    Tada će i prestati urlici iz inostranstva….

  2. Јевреји би да јашу свим словенским народима. Остала им само још Белорусија. А ова са Израелским пасошем треба да се кандидује у Израелу.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime