Tanjug
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko stigao je danas u dvodnevnu posetu Srbiji, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Polaganjem venaca na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, odali su danas počast stradalima u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu.

Uz intoniranje himni dve zemlje predsednike na Groblju oslobodiocima Beograda dočekali su počasni bataljon Garde i orkestar Vojske Srbije, kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Groblje oslobodilaca Beograda posvećeno je jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda, gde je sahranjeno 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i partizanskih odreda Jugoslavije (NOV i POJ) i 818 boraca Crvene armije.

U borbama za oslobođenje Beograda, od 12. do 20. oktobra 1944. godine poginulo je 2.944 boraca NOV-a i POJ-a i 961 borca sovjetske Crvene armije.

Ranije danas na aerodromu predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dočekao predsednika Belorusije „dobrodošao veliki i iskreni prijatelju Srbije“, naveo je Vučić na svom zvaničnom instagram profilu „budućnostsrbijeav“, uz fotografije dočeka.

Lukašenko posetu nastavlja sutra, posle svečane ceremonije u 10 časova, uslediće razgovor dvojice predsednika u četiri oka, a potom plenarni susret delegacija Srbije i Belorusije.

Potom će uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, nakon čega će se predsednici Vučić i Lukašenko obratiti medijima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here