Lukašenko: Kačinjski je kriv za pad aviona!

0

Ruski kontrolori leta u Smolensku tražili su od pilota da zbog loše vidljivosti ne sleće već da ode na drugi aerodrom, ali je on ignorisao savete i četiri puta pokušao da sleti pre nego što je zakačio vrhove drveća i srušio se.

 

Kačinjski je bio na putu na ceremoniju obeležavanja 70 godina masakra više od 20.000 Poljaka u Katinskoj šumi na zapadu Rusije kada se njegov avion srušio usled guste magle. Poginulo je svih 89 putnika i osam članova posade.

"Jasno je ko je za to odgovoran. Kriv ili ne, Kačinjski je bio prva ličnost u avionu i samim tim odgovoran. Ukoliko je prva ličnost u avionu i pojavi se neka neregularnost, kapetan je prijavljuje direktno predsedniku, koji potom pita da li avion može da sleti. Bez sumnje predsednik ima završnu reč i on odlučuje da će avion sleteti ili ne, ali piloti to ne moraju da poslušaju," rekao je Lukašenko.

Ruski zvaničnici vrše dekodiranje dve crne kutije sa podacima o letu i očekuje se da će do kraja sedmice završiti preliminarno ispitivanje informacija.

 

Pojedini poljski mediji spekulisali su da je Kačinjski, odlučan da ne propusti ceremoniju u Katinskoj šumi, možda naredio pilotu da sleti, ali tužilaštvo koje ispituje okolnosti nesreće saopštilo je da nema dokaza koji bi podržali to mišljenje.

 

Spekulacije su najvećim delom zasnovane na incidentu koji se desio 2008. godiine kada je Kačinjski leteo ka Gruziji kako bi iskazao solidarnost sa tom zemljom tokom kratkih sukoba sa Rusijom. On se iznervirao jer je pilot odbio da sleti u Tbilisi usled zabrinutosti za bezbednosnu situaciju. Kasnije ga je predsednik optužio za kukavičluk, jer je pilot sleteo u Azerbejdžan, a kasnije je i vršio pritisak da kapetan aviona bude otpušten sa posla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here