Tanjug/AP
Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da će se kandidovati na sledećim predsedničkim izborima 2025. godine.

– Kandidovaću se… Recite im (opoziciji) da ću se kandidovati. Što situacija bude bila teža, oni će aktivnije potresati naše društvo – rekao je Lukašenko, odgovarajući na pitanje novinara na biračkom mestu nakon glasanja na izborima za beloruski parlament i lokalna veća.

Beloruski lider je istakao da protivnici vlasti neće moći da sprovedu nijednu od varijanata za njeno rušenje.

– Nijedna njihova opcija, čak i najradikalnija, neće proći u Belorusiji. Glasanje se završava, jeste li videli neke sukobe, pokušaje sukoba, nerede, kao što je bilo ranije? Niste videli? I nećete videti! Mi znamo da izvučemo zaključke iz naših prethodnih grešaka. Stoga, nemaju čemu da se nadaju – konstatovao je on.

On je dodao da nigde u svetu nema tako otvorenih i fer izbora kao u Belorusiji i napomenuo da Belorusi najvećim delom veruju vlastima.

Prema njegovim rečima, beloruska opozicija planira da zauzme deo zemlje i tamo uvede trupe NATO-a.

– Što se tiče plana zauzimanja, kako tamo kažu, Kobrinskog okruga (region u Belorusiji) ili Malorita (grad u Belorusiji). Pa, Malorita je u blizini, Kobrin je daleko od granice. Ali pominjani su ovi gradovi. Žele da zauzmu parče zemlje, proglase vlast, svi će priznati tu vlast, vlast će se obratiti NATO-u, biće uvedene trupe – objasnio je Lukašenko.

U Belorusiji se održavaju izbori za poslanike donjeg doma parlamenta i lokalnih veća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here