EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV/ KREMLIN/SPUTNIK
Aleksandar Lukašenko

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pozvao je svet da ozbiljno razmisli o mogućnosti da bi regionalni evropski sukob mogao da preraste u pravi svetski rat i da zajedničkim snagama spreče takav ishod.

„Minsk apeluje na zemlje sveta da se ujedine i ne dopuste da regionalni sukob u Evropi eskalira u pravi svetski rat“, navodi se u pismu predsednika upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guretešu.

S tim u vezi, on predlaže uzdržavanje od isporuka oružja, uzdržavanje od informacionog rata i svih provokacija, od raspirivanja mizantropske retorike u medijima, od podsticanja rasizma i diskriminacije po osnovu nacionalne, kulturne, jezičke i verske pripadnosti, od legalizacije i slanja plaćenika.

„Moramo zajedno da radimo i na suprotstavljanju restriktivnim merama u trgovini“, rekao je on.

„Nažalost, vidimo da bi UN mogle da ponove nezavidnu sudbinu Lige naroda u bliskoj budućnosti“, dodao je Lukašenko, apelujući da se odustane od uništavanja UN i mehanizama multilateralne saradnje.

Rešavati bezbednosnih pitanja uz učešće Minska

Prema njegovim rečima, bezbednosna pitanja u istočnoevropskom regionu moraju da se rešavaju uz učešće Belorusije.

„Rat u Ukrajini je rat u blizini naših ‘zidina’! Uzimajući u obzir teritorijalnu blizinu i zajedničku istorijsku prošlost sa Ukrajinom, Belorusija je iskreno zainteresovana za što skorije regulisanje situacije u toj zemlji. Kao susede Ukrajine, brine nas budućnost regionalne bezbednosti i garancija nacionalne bezbednosti Belorusije. Ta pitanja je nemoguće rešavati bez našeg učešća, kao i bez učešća zemalja regiona“, precizira se u pismu predsednika.

Lukašenko je napomenuo da da se „danas u svetu, nažalost, zaboravlja da Belorusi nikada nisu bili pretnja nijednom susedu“.

„Odsustvo želje zapadnih zemalja da rade na jačanju zajedničke i nedeljive bezbednosti, njihovo nepoštovanje legitimnih interesa i ignorisanje zabrinutosti drugih partnera, pre svega Rusije, prvo su rezultirali trgovinsko-ekonomskim i informacionim ratovima, a zatim su izazvali žestok sukob na teritoriji Ukrajine“, naglasio je beloruski lider.

On smatra da je trenutna situacija „trenutak istine“ za Ujedinjene nacije.

„Možda je došlo vreme za istinski globalni i definišući proces koji uključuje sve vodeće međunarodne igrače u duhu San Franciska. Ishod tog procesa trebalo bi da budu jasni i transparentni sporazumi o pravilima novog svetskog poretka, koji će svim članovima međunarodne zajednice osigurati garancije bezbednosti u doglednoj perspektivi“, ocenio je Lukašenko.

Belorusija nije agresor

Prema njegovim rečima, Belorusija nije zemlja-agresor, kakvom žele da je predstave neke države – ona je i dalje posvećena što skorijem regulisanju sukoba u Ukrajini.

„Belorusija nikada nije bila pokretač bilo kakvih ratova ili sukoba. Ali nismo ni izdajice. Iskrenost i integritet u odnosima su nam važni. Naš stav je da zabrinutosti i interese svake zemlje, bilo da se radi o osmini kopna ili ostrvskoj državi, treba da čuju svi“, navodi se u Lukašenkovom pismu.

U aktuelnim uslovima moramo učiniti sve što je moguće da pronađemo načine da smanjimo stepen globalne konfrontacije i približimo perspektivu širokog rešavanja bezbednosnih pitanja, kako u Ukrajini, tako i u drugim žarištima, uključujući Siriju, Jemen, Etiopiju i svet u celini, zaključio je beloruski predsednik.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here