Tanjug/AP
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin ne gura Belorusiju u rat sa Ukrajinom, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, ali je dodao da će, ako njegova država bude napadnuta spolja, odgovoriti svim raspoloživim sredstvima, uključujući i nuklearno oružje, prenosi Rojters.

– Kada bi se uključila Belorusija… šta bi se time postiglo? Ništa – rekao je Lukašenko, jedan od najbližih saveznika ruskog predsednika Putina.

Belorusija se graniči sa Ukrajinom, Rusijom i sa tri članice NATO, uključujući Poljsku.

– Ako Ukrajinci ne pređu našu granicu, nikad nećemo učestvovati u ratu. Ali uvek ćemo pomagati Rusiji, to su naši saveznici – izjavio je Lukašenko u intervjuu Dijani Pančenko, proruskoj ukrajinskoj novinarki.

Dodao je da veruje da je Putin već ostvario svoje ciljeve u onome što Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini, i kako bi dve strane trebalo da sednu za pregovarački sto i razgovaraju o svim pitanjima, uključujući sudbinu Krima i ostalih ukrajinskih teritorija koje Rusija prisvaja.

– Pregovori bi trebalo da počnu bez ikakvih uslov. To je srž diplomatije. Moramo sesti za sto i raspraviti o svemu. I o Krimu i Hersonu, Zaporožju, Donjecku i Lugansku – istakao je on.

Lukašenko je upozorio da će Belorusija odgovoriti u slučaju napada spolja, uključujući i nuklearno oružje koje je Rusija postavila na njenu teritoriju.

– Ako agresija krene iz Poljske, Litvanije, Letonije, odgovorićemo svim što imamo – rekao je beloruski predsednik.

– A protiv Ukrajine, ako izvrši agresiju protiv nas, nećemo upotrebiti samo nuklearno oružje. Imamo više toga osim samog nuklearnog naoružanja. I ako pređete crvenu liniju nećemo vas upozoriti, udarićemo na središta političke moći. Učinićemo to bez upozorenja – naglasio je Lukašenko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here