EPA/Andrej Čukić
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

Zajedno sa beloruskim opozicionim novinarom, zbog kog se digla prilična prašina u svetu, uhapšena je i Sofija Sapega. Problem je što je ona ruska državljanka.

Podsetimo, Roman Protaševič uhapšen je nakon što je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko lično naredio da se pošalju “migovi” koji su primorali avion irske niskotarifne kompanije “Rajaner”, koji je bio na putu iz Grčke ka Litvaniji. Taj avion je tako prisilno sleteo u Minsk.

Gotovo sve vodeće zapadne zemlje optužile su Lukašenka zbog tog čina, a brojne zemlje izdale su saopštenja u kojima su navele da su svojim avio-kompanijama savetovale da zaobilaze vazdušni prostor Belorusije.

I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je da je prinudno sletanje putničkog aviona u Minsk “državna otmica” i zatražio je hitnu istragu i oslobađanje opozicionog novinara.

Iza Lukašenka stala je samo jedna zemlja – Rusija.

Ali sada se pojavio jedan “mali problem”. Sa Protaševičem je uhapšena i Sofija Sapega, koja je ruska državljanka. To je sasvim dovoljno da se postavi pitanje šta će Moskva uraditi.

Tim povodom javilo se državno rusko tužilaštvo, koje je saopštilo da će Moskva zaštititi prava svoje državljanke ukoliko to bude bilo potrebno.

– Naravno, ukoliko govorimo o ruskom državljaninu, ukoliko su prava naših državljana ugrožena, Rusija će učiniti sve da ih zaštiti – rekao je zamenik državnog tužioca.

3 COMMENTS

  1. Sofija Sapoga poznata je i ruskom organima kao jedan od aktivista Navaljnoga.Student je privatnog fakulteta u Rigi koji školuje mlade sa područja SSSR.Kako kaže dekan toga fakulteta zemlje su postale nezavisne ali ne znaju šta je demokracija pa ih oni obučavaju,kako zaključite sami.Otac Sofije poslije saznanja da je uhapšena zvao Ministarstvo vanjskih poslova da stupe putem diplomatskih koraka u kontakt sa bjeloruskim vlastima i pruže joj pomoć.Sada joj Rusija dobra,nije tražila pomoć od Navaljnoga čije je aktivist

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here