EPA/ANDREI STASEVICH

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je Ukaz kojim se 80 bivših pripadnika vojske i policije lišava zvanja zbog aktivnosti tokom protesta opozicije kojima su diskreditovali svoju službu.

„U vreme zaoštravanja društveno-političke situacije u zemlji s ciljem destabilizacije pojedini pripadnici vojske i snaga bezbednosti podsticali su na protestno raspoloženje, organizovali ili učestvovali u neodobrenim skupovima, na društvenim mrežama su postavljali ekstremistički materijal, pozivali na radikalno ponašanje, objavljivali lične podatke zaposlenih u državnoj službi, novinara, pripadnika policije, optuživali ih, vređali i pretili im“, navodi se u Ukazu.

Diskreditujući čast i dostojanstvo vojnika i pripadnika snaga bezbednosti, mnogi od njih su pokazali i nepoštovanje prema državnim simbolima, odbijali da vrše službeni dužnost, skidali epolete itd.

„Protiv određenog broja njih pokrenuti su i sprovode se krivični postupci, između ostalog i zbog organizacije terorističkih akata“, navodi se u odluci Lukašenka.

Podsetimo, masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik sa 80,1 odsto osvojenih glasova.

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime